În Italia s-a decis ca începând cu luna martie, să fie introdusă o nouă taxă de poluare. Se vor aplica taxe achiziţiilor de vehicule mari cu motoare pe benzină şi motorină, conform măsurilor aprobate în Parlament. Pe de altă parte, cumpărătorii de vehicule cu emisii reduse vor primi subvenţii de până la 6.000 de euro.

Astfel, o taxă de 1.100 de euro se va aplica pentru automobilele pe benzină şi motorină care generează 161-175 de grame de dioxid de carbon pe kilometru şi va urca la 1.600 de euro pentru emisii de 176-200 de grame de dioxid de carbon, precum şi 2.000 de euro pentru emisii de 201-250 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Sindicatele şi asociaţiile din sectorul auto au avertizat în legătură cu taxa propusă. Aceştia avertizează că decizia ar putea să îi afecteze nu doar pe producătorii de automobile ci întreg lanţul de furnizori, inclusiv locurile de muncă.

Noile măsuri vor intra în vigoare la 1 martie şi vor fi valabile până în 2021, după ce vor fi aprobate şi de camera inferioară a Parlamentului.