Viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi doreşte spaţiu de manevră când va veni vorba de alegerea componenţei Colegiului Comisarilor pentru următorii cinci ani, potrivit agenţiei dpa. Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că nu toate persoanele nominalizate de statele membre ale Uniunii Europene drept candidaţi la postul de comisar european „se vor afla în final în echipa preşedintelui ales”.

În plus, Ursula von der Leyen are ca obiectiv ca jumătate dintre membrii viitoarei Comisii Europene să fie femei, a mai precizat Mina Andreeva, care a adăugat că este prematur să ofere alte detalii.

Comisia Europeană este formată din câte un comisar din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Termenul pentru nominalizare a fost finalul zilei de luni, 26 august. Interviurile Ursulei von der Leyen cu candidaţii nominalizaţi vor începe marţi. Preşedintele ales al Comisiei Europene poate respinge nominalizări şi poate decide portofoliul care va fi deţinut de fiecare comisar în parte, indiferent de sugestia fiecărei ţări.

Propunerile României pentru funcţia de comisar european sunt social-democraţii Rovana Plumb şi Dan Nica.