Primele două luni ale anului 2019 au adus un deficit al balanței comerciale de 2,41 miliarde de euro, mai mare cu peste 751 milioane de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.
În februarie 2019, importurile au însumat 7,04 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 11,1% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Exporturile au crescut și ele cu 8% față de februarie 2018, până la o valoare de 5,89 miliarde de euro. Totuși, diferența între importuri și exporturi își adâncește tendința accentuat negativă.
Nici estimările privind deficitul bugetar al României nu sunt optimiste. În opinia FMI, acesta va ajunge la 3,8% anul acesta și la 4,1% în 2020. Deteriorarea indicatorului de deficit se va produce pe fondul unei creșteri economice de numai 3,1% – o înrăutățire a previziunilor instituției financiare internaționale, care în octombrie anul trecut miza pe 3,4%.
Datele pe care guvernul a construit bugetul de stat pe acest an estimau o creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar de numai 2,55% din PIB.

Claudiu Cazacu, analist șef la XTB România, explică situația pentru CapitalTV: