Companiile de servicii financiare Mastercard și Visa au hotărât să reducă comisioanele pentru turiștii care utilizează aceste carduri în Uniunea Europeană.

Se vor percepe taxe cu aproximativ 40% pentru plățile efectuate cu cardurile de credit și de debit din afara Uniunii Europene.

Comisia Europeană a avertizat că această înțelegere ar putea cauza „costuri mai mici pentru retaileri europeni în ceea ce privește afacerile lor”. De asemenea, Comisia Europeană a transmis că această decizie ar putea duce și la scăderea prețurilor pentru turiști în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană este de părere că plățile interbancare, pe care companiile de servicii financiare le percep companiilor pentru acceptarea plăților de la consumatori, conduc la creșterea prețurilor.

Conform termenilor acordului. Visa, rivalul Mastercard, va percepe o taxă de 0,2% pentru plățile cu cardul de debit din afara UE, efectuate în magazine și o taxă de 0,3% pentru plățile cu card de credit. Începând cu 19 octombrie, noile taxe vor intra în vigoare și se vor aplica pe o durată de cinci ani.

Visa a transmis că a jucat „un rol central în negocierea unei rezoluții care să obțină cel mai bun rezultat pentru toate părțile. Comercianții europeni și deținătorii de carduri continuă să se bucure de avantajele semnificative ale plăților cu cardul internațional, atât în magazine cât și online, care contribuie în mod semnificativ la economiile europene.”

La începutul anului 2019, Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 573 de milioane de euro pentru comportamente anticoncurențiale, acuzând firma că ar fi împiedicat comercianții să utilizeze servicii mai ieftine în afara țării de origine, potrivit Știripesurse.ro.