Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că au fost selectaţi cei trei candidaţi din partea României pentru funcţia de procuror european, fiind vorba despre Cătălin-Laurenţiu Borcoman, Constantin-Claudiu Dumitrescu şi Daniel-Constantin Horodniceanu. Doi dintre aceştia au participat şi la procedura de selecţie organizată de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, fiind respinşi.

”În urma susţinerii interviului, comisia a deliberat şi a selectat trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabetică, în lista pe care Ministerul Justiţiei o va înainta Comisiei de selecţie prevăzută la art. 14 alin. 3 din Regulamentul (UE) 2017/ 1939, în vederea numirii de către Consiliul Uniunii Europene”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Justiţiei.

Cei trei candidaţi selectaţi sunt Cătălin-Laurenţiu Borcoman, Constantin-Claudiu Dumitrescu şi Daniel-Constantin Horodniceanu. Potrivit Ministerului Justiţiei, ultima etapă pentru desemnarea celor trei candidaţi la funcţia de procuror european s-a încheiat, marţi, după susţinerea interviului de către ultimul candidat înscris în concurs, la sediul Ministerului Justiţiei.

”Procedura de desfăşurare a selecţiei a fost organizată în mod transparent, iar orice procuror sau judecător care a respectat condiţiile legale a avut posibilitatea să se înscrie la concurs. Interviurile au fost organizate conform programării comunicate candidaţilor şi au fost transmise în direct pe site-ul Ministerului Justiţiei, potrivit prevederilor OUG 8/2019. Dintre cei opt candidaţi înscrişi iniţial, cinci au susţinut interviul, doi s-au retras, iar unul a fost respins de comisia de selecţie întrucât nu îndeplinea condiţiile stabilite la articolul 1 alineat 3 din OUG 8/2019. Patru dintre candidaţii rămaşi în concurs au susţinut interviul în data de 9 iulie 2019, iar cel de-al cincilea, în data de 23 iulie 2019”, a mai transmis Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

Cătălin-Laurenţiu Borcomanşi Daniel-Constantin Horodniceanu, fostul şef al DIICOT, au participat şi la prima procedură de selecţie, organizată de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, fiind respinşi. Parchetul European este o structură care ar trebui să devină funcţională până la finalul anului 2020. Pentru a prelua conducerea noii instituţii europene candidează fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi.