Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la unele credite în lei, a scăzut la 3,06%, de la 3,08% în ziua precedentă. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut şi el la 3,12%, de la 3,13% în ziua precedentă, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României.

În cazul ambilor indici, valorile de astăzi sunt mai mici şi decât cele înregistrate săptămâna trecută, când ROBOR la 3 luni a oscilat între 3,07% şi 3,09%, iar ROBOR la 6 luni între 3,13% şi 3,15%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. Sunt luate în calcul dobânzile practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională a României în funcţie de anumiţi indicatori, iar indicele este publicat în fiecare zi.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2019, în creştere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,63%, conform datelor anunţate săptămâna trecută de BNR.