Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor prevede că angajaţii din mediul privat vor putea primi al 13-lea şi al 14-lea salariu. Proiectul, depus de deputatul PNL Ion Ştefan, le dă posibilitatea salariaţilor din mediul privat să primească aceste beneficii, 20% din cheltuielile salariale urmând să fie deduse din impozitul pe profit.

„Proiectul de lege înregistrat, ieri (marţi – n.red.), la Camera Deputaţilor, dă posibilitatea salariaţilor din mediul privat să poată primi al 13-lea şi al 14-lea salariu. Ne dorim alinierea la realitatea europeană. Aşa cum sunt recompensaţi salariaţii din companiile profitabile din Germania, Franţa, Spania, Austria, Italia, aşa trebuie să se întâmple şi în România. Discrepanţa veniturilor dintre salariaţii din mediul privat şi cei din sistemul public este o realitate. Ca atare, PNL vine în întâmpinarea mediului de afaceri cu propunere de modificare a cadrului legal, prin care care salariaţii societăţilor comerciale cu capital integral privat au posibilitatea de a primi al al 13-lea şi al 14-lea salariu”, a precizat deputatul liberal, potrivit romaniatv.net.

Ion Ştefan precizează că bugetul de stat nu va suferi, ba chiar dimpotrivă, vor exista încasări suplimentare ca urmare a impozitului pe salariu şi a contribuţiilor sociale şi de sănătate, cheltuieli care vor fi suportate tot de societăţi prin acordarea acestor salarii.

„Adoptarea acestui proiect legislativ va avea un impact bugetar pozitiv. În România sunt 3,7 milioane de salariaţi, de 3 ori mai mult decât în mediul public. Prin acordarea acestor salarii la bugetul de stat se vor încasa prin acordarea acestor salarii peste două miliarde de lei. Al 13-lea înainte de Crăciun şi al 14-lea înainte de concediul de odihnă”, a declarat deputatul Ion Ştefan.

Proiectul de lege a fost respins anterior în Senat.