Noile date sunt dezamăgitoare, după evoluţia bună din ultimele şase luni. şi confirmă avertizările şefului Rezervei federale americane (Fed), Ben S. Bernanke, care a arătat că avansul câştigurilor salariale ar putea încetini pe măsură ce companiile îşi ajustează personalul pentru a se adapta la o perioadă de creştere moderată, relatează Bloomberg.

“Preşedintele Bernanke ar trebui să strige lumii cel mai mare – V-am spus eu!", a declarat, pentru agenţia Bloomberg, Phillip Swagel, economist la Universitatea din Maryland şi fost secretar asistent al Trezoreriei în administraţia George W. Bush. Datele nu vor determina probabil o decizie de majorare a achiziţiilor de active la viitoarea reuniune Fed din 24-25 aprilie, nici nu vor afecta decizia instituţiei de a menţine rata dobânzii aproape de zero până târziu în 2014, crede John Silvia, economist-şef la Wells Fargo Securities, citat de aceeaşi sursă. Însă, crede acesta, dacă vor continua să vină rapoarte dezamăgitoare de pe piaţa muncii şi în aprilie şi mai s-ar putea crea premise pentru măsuri de relaxare la întâlnirea din iunie a Federal Open Market Committee, condus de Bernanke.

Mai multe informaţii despre răspunsul Fed la datele de pe piaţa muncii vor apărea săptămâna viitoare, când se vor discuta perspectivele economiei, iar mai mulţi oficiali ai Fed, inclusiv preşedintele Bernanke, au programate discursuri publice. Într-o declaraţie la finele lunii trecute, şeful Fed a arătat că evoluţia bună de pe piaţa muncii până în februarie ar putea fi un revers ar concedierilor neobişnuit de mari care au avut loc în perioada 2008-2009, caz în care, pentru a putea avea o îmbunătăţire semnificativă a ratei şomajului ar fi nevoie de o expansiune mai rapidă a producţiei şi a cererii din partea consumatorilor şi mediului de business.