De ce sumă va beneficia România

”Așa cum a anunțat recent domnul ministru Boloș, în viitoarea perioadă de programare România va avea disponibile 8 miliarde euro pentru pentru educație, cercetare și competitivitate. Dumnealui a mai propus și două tipuri de abordări pentru a folosi eficient acești bani: crearea unei infrastructuri de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergură, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori.”, a declarat Carmen Moraru la Bruxelles.

În ce și-ar dori ministrul Boloș să investească acești bani

Aflat într-o delegație la Bruxelles alături de jurnaliștii români, secretarul de stat Carmen Moraru a vizitat unul dintre proiectele de succes din Belgia care s-a folosit de bani europeni pentru a ajunge unde este azi. În acest context, Carmen Moraru a vorbit în spre ce proiecte vor merge banii primiți de la Ministerul Fondurilor Europene.

”Așa cum știți, ministrul Boloș anunța chiar zilele acestea proiectul pe care îl are în vedere, de a pune bazele, cu sprijinul fondurilor europene, a unor proiecte strategice de cercetare. Unul dintre ele va fi construit într-un mod similar cu cel pe care l-am vizitat astăzi împreună, Academia ORSI. Vrem ca inovarea, cercetarea, înalta tehnologie și antreprenoriatul să fie puse la un loc pentru a genera valoare adăugată în medicină, educație, etc.

Printre noi se găsesc mulți români bine pregătiți, specialiști în domeniile medicinei, cercetării și tehnologiei, trebuie doar să ne asigurăm că le creăm cadrul favorabil pentru a produce rezultate, practic pentru a inova.”, a declarat secretarul de stat.

”De altfel, ministrul Boloș a și avut o primă astfel de întâlnire cu reprezentanții comunității științifice de acasă pentru a identifica atât nevoi concrete de finanțare pe zona de cercetare, cât și resursa umană potrivită pentru astfel de proiecte viitoare.”, a conchis acesta.

Ce este Academia ORSI și ce face

Cu motto-ul „Chirurgie pentru mâine” Academia Orsi și-a propus să atingă excelența în chirurgie și să dezvolte tehnologii care să conducă la practici cât mai puțin invazive și cu rezultate remarcabile.

Noul campus academiei și-a deschis porțile în data de 18 septembrie 2018, când a avut loc deschiderea oficială a noilor facilități.

Academia Orsi dispune de 4 clustere și 6 laboratoare de pregătire complet echipate. Două clustere sunt dedicate pregătirii în domeniul chirurgiei robotice, celelalte sunt configurate pentru antrenament în tehnici minim invazive.

Academia beneficiaza de o sală care poate găzdui un auditoriu de până la 120 persoane, care pot participa la conferințe sau viziona transmisiuni în direct ale intervențiilor chirurgicale din întreaga lume și care pot participa la discuții și dezbateri în timp real.

Sălile de operație sunt complet echipate și sunt potrivite pentru echipe de 10 până la 30 persoane.

Centrul de pregătire a fost extins și modernizat cu sprijinul a 5,9 mil euro din Fondului European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Totodată, Academia Orsi are propria sa platformă de e-learning, centralizând cele mai bune conținuturi educaționale existente și făcând-o accesibilă pentru utilizatorii aprobați.

Este chirurgia robotică mai bună decât cea tradițională?

Directorul Academiei ORSI, profesorul doctor Alexandre Mottrie este de părere că operațiile robotice sunt mai bune față de cele tradiționale. Motivul expus este unul destul de simplu. Potrivit datelor prezentate de Mottrie, în cazul operațiilor tradiționale șansa de a apărea complicații este mult mai crescută față de operațiile robotice.

Prof. Dr. Alexandre Mottrie consideră că operațiile robotice sunt un beneficiu pentru pacienți având în vedere că rezidenții nu fac operații pe oameni reali.

Primul pas pe care viitorii medici îl fac este să folosească exoscheletul într-un program pentru a se putea obișnui cu tehnica. În următorul pas, aceștia încearcă să reproducă aceeași operație dar pe un burete real și, ulterior, ajung să facă o operație pe viu.

În acest fel, prof. Dr. Alexandre Mottrie este de părere că pacienții vor avea mai multă încredere în medicii de abia intrați în acest domeniu.

 

Cât de benefic este, din punctul de vedere al banilor, o astfel de operație

Potrivit declarației lui Mottrie, operațiile robotice sunt benefice doar la nivel de macroeconomie, pentru un om de rând fiind destul de greu să plătească o astfel de operație. Totuși, în Belgia aceste operații sunt mai ieftine față de celelalte țări din UE.