Vești bune pentru elevi! Programul masa caldă va fi extins. Crește și valoarea zilnică a mesei

Programul-pilot masa caldă pentru elevi se va derula și în anul școlar 2022-2023, se arată într-o OUG inițiată de Ministerul Educației, în care mai este notat faptul că numărul școlilor care vor intra în acest program va crește. Dacă până acum în doar 150 de școli programul era eligibil, de acum înainte acesta va extins la 300 de școli.

Bugetul pentru finanțarea acestui program este de 354.900.000 lei pentru anul școlar 2022-2023, se arată într-un comunicat de presă trimis luni de minister.

În următorul an școlar, limita valorică zilnică va crește de la 10 lei/masă la 15 lei/masă.

”Această iniţiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educaţiei de a reduce abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cumulate cu problemele economice şi sociale accentuate de pandemia COVID-19.

În acest context, este extrem de important să încurajăm prezenţa elevilor la şcoală pentru a dobândi competenţele necesare şi, în acelaşi timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate.

Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar şi de celelalte reglementări europene în domeniu”, afirmă ministrul Educaţiei, în comunicatul de presă.

Programul-pilot va începe de la 1 septembrie 2022

Ministerul Educației mai spune că acest program va începe de la data de 1 septembrie 2022, dată de referință pentru începutul acestui an școlar.

Până la acest termen, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar, dar să și încheie contractele de prestări servicii.

Într-o altă ordine de idei, ministrul Educației va aproba, prin ordin de ministru, și lista unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a mesei calde, numărul de beneficiari, dar și sumele alocate pentru finanțarea programului.

”În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.