Sorin Cîmpeanu a participat miercuri la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România”, iar cu această ocazie a vorbit și despre schimbările pe care le pregătește în învățământul universitar.

Ministrul a anunțat că Ministerul pe care îl conduce va lansa astăzi, în consultare, Ghidul pentru apelul PNRR de 234 de milioane de euro pentru digitalizarea universităţilor.

Potrivit acestuia, scopul ghidului îl reprezintă digitalizarea tuturor proceselor din unviersitățile românești. Totodată, se dorește și susținerea pregătirii universităților astfel încât să fie identificate mai clar competențele digitale care le vor permite tinerilor să răspundă ”aspiraţiilor de dezvoltare personală şi profesională de integrare în societate”.

„Vom lansa în consultare Ghidul pentru apelul în valoare de 234 de milioane de euro fonduri PNRR care are ca scop digitalizarea tuturor proceselor din universităţile româneşti, care are ca scop susţinerea pregătirii universităţilor româneşti pentru a identifica mai bine, mai clar, acele competenţe digitale, acele viitoare joburi care vor permite tinerilor noştri să răspundă aspiraţiilor de dezvoltare personală şi profesională de integrare într-o societate care, cu voia noastră sau fără voia noastră, va fi mult mai digitală decât este acum”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cel puțin 60 de universități vor beneficia de proiecte pentru digitalizare

Ministrul i-a informat pe toți colegii din mediul universitar, dar și pe ceilalți parteneri că au la dispoziție zece zile în care pot veni cu noi idei care să îmbunătățească ghidul publicat.

În ceea ce privește numărul universităților care ar urma să beneficieze de proiecte pentru digitalizare, este vorba despre cel puțin 60 de universități, iar valorea proiectelor pornește de la aproape 3 milioane de euro și poate ajunge chiar și până la 8 milioane de euro.

Un alt apel ar urma să fie lansat în primul trimestru al anului viitor, iar potrivit ministrului, în urma acestuia, 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că de în ultimul trimestru din 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru cele 100.000 de cadre didactice.

Cum ar putea arăta digitalizarea în învățământul din România?

Ministrul Educației a vorbit și despre schimbările pe care și le dorește. Printre acestea se numără renunțarea la tabla clasică, astfel încât profesorul să poată preda în timp real, iar informația să ajungă pe dispozitivul oricărui elev care se află fie în clasă, fie într-o altă locație.

„În paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare şcoală. Este vorba despre acea reformă esenţială prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea renunţării la tabla clasică cu cretă şi burete din fiecare dintre cele peste 80.000 de săli de clasă din România. (…)

În momentul în care profesorul ştie că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev prezent în clasă sau din diverse motive aflat fizic într-o altă locaţie sunt convins că va fi mai atent”, a adăugat Sorin Cîmpeanu