Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, marţi, solicitarea PNL de sancţionare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru că a refuzat convocarea sesiunii extraordinare pe perioada vacanţei parlamentare. 

Potrivit solicitării grupului PNL, Dragnea ar fi încălcat Regulamentul, prin faptul că nu şi-a îndeplinit atribuţia constituţională de a convoca sesiune extraordinară, deşi solicitarea în acest sens a fost semnată de 114 deputaţi de la PNL, USR şi PMP în data de 14 august. Sesiunea extraordinară era cerută pentru constituirea a două comisii de anchetă privind evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei şi problema pestei porcine şi pentru o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan. 

În Comisia juridică, deputatul PNL Gabriel Andronache a cerut ca Liviu Dragnea să vină în comisie pentru a da explicaţii în acest sens. 

"Solicităm chemarea domnului Dragnea aici, în faţa comisiei, pentru a-l întreba de ce nu şi-a îndeplinit o atribuţie prevăzută în Constituţie. În Constituţie se spune foarte clar, în mod expres că preşedintele Camerei, în funcţie de ce Cameră este vorba, 'convoacă', nu 'poate convoca', ci 'convoacă sesiunea extraordinară'. Pe cale de consecinţă, nu avea cum să delege o astfel de atribuţie către un vicepreşedinte. Trebuia să îndeplinească el, domnul preşedinte, această atribuţie prevăzută de Constituţie. Neîndeplinind-o, este obligatoriu să fie prezent în faţa comisiei şi să îşi expună motivele pentru care nu a procedat conform solicitării grupurilor parlamentare", a explicat Andronache. 

În replică, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus că în acea perioadă Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile unui vicepreşedinte al Camerei. 

"Analizând, pe perioada vacanţei parlamentare se desemnează vicepreşedinţi care înlocuiesc pe preşedinte. Constatăm că în perioada respectivă de serviciu, pentru a răspunde cerinţelor funcţiei de preşedinte, era o altă persoană, fapt pentru care, nefiind deputatul în cauză care în prezent deţine funcţia de preşedinte, cererea este inadmisibilă", a spus Nicolicea. 

El le-a transmis reprezentanţilor PNL că această dispută poate fi rezolvată în Comisia pentru regulament sau la Curtea Constituţională, dacă aceştia consideră necesar. 

În final, Comisia juridică a decis, prin vot, elaborarea unui punct de vedere potrivit căruia sesizarea PNL este respinsă pe motiv că, la acel moment, preşedintele Camerei Deputaţilor îşi delegase atribuţiile unei alte persoane. S-au înregistrat 13 voturi în favoarea acestui punct de vedere şi 9 voturi împotrivă, aparţinând reprezentanţilor Opoziţiei. 

Săptămâna trecută, grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a cerut Biroului permanent sancţionarea preşedintelui Camerei, Liviu Dragnea, pentru că a refuzat să convoace sesiune extraordinară pe perioada vacanţei parlamentare, iar conducerea Camerei a trimis solicitarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere. 

În data de 20 august, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins convocarea unei sesiuni extraordinare. 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu, care a preluat pentru acea zi atribuţiile preşedintelui acestei Camere, Liviu Dragnea, a declarat atunci că solicitarea PNL, USR şi PMP de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august nu întruneşte toate prevederile legale şi regulamentare. 

"În solicitare se specifică perioada pentru care să aibă loc sesiunea extraordinară, mai puţin ora. Colegul meu aflat de permanenţă săptămâna trecută, Florin Iordache, a decis ca solicitarea să fie trimisă Secretariatului general pentru convocarea Biroului permanent. (…) Solicitarea nu întruneşte toate prevederile legale şi regulamentare. Aceasta trebuia să fie însoţită de un proiect de hotărâre în care să se specifice denumirea comisiilor de anchetă, obiectivele acesteia. Sunt şi inadvertenţe de natură tehnică, începând cu tabelele de (n.r. – semnături) (…). Poate părea o chestiune neserioasă, dar în realitate nu este. Este tot o procedură pe care trebuie să o respectăm. În plus, s-a constatat că unele semnături sunt diferite (…). Toate aceste lucruri luate la un loc (…) înseamnă că Regulamentul nu a fost respectat şi că această sesiune extraordinară nu poate fi convocată", a spus atunci Mihălcescu, după şedinţa Biroului permanent în care s-a analizat solicitarea PNL, USR şi PMP, potrivit Agerpres. 

Ea a adăugat că a solicitat reprezentanţilor grupurilor PNL, USR şi PMP să-şi retragă solicitarea şi să o pună în acord cu prevederile legale şi regulamentare, dar aceştia au refuzat.