Ministrul Marius Budăi vorbit despre subiectul impozitării progresive a veniturilor de depășesc salariul președintelui. El a spus că este o chestiune de politică fiscală și că nu a avut această discuție, cel puțin la întâlnirile din coaliție la care a fost el.

„Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu știu de ce suntem în această ecuație, a precizat el.

Detalii despre interzicerea cumulului pensie-salariu

Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că Guvernul este ”în construcția unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.

”Situaţia nu este una tocmai echilibrată şi fericită din punct de vedere al evoluţiei economice, la nivel mondial, a preţurilor, nu numai în România şi înţelegem că dacă cetăţenii trebuie să facă sacrificii şi statul trebuie să facă anumite sacrificii, printr-o eficientizare a cheltuirii banului public şi o atenţie deosebită asupra programărilor din acest an, fie că ne referim la bunuri şi servicii, care sunt necesare, dar o prioritizare a loc, astfel încât acele bunuri şi servicii care pot fi achiziţionate (..) să poate fi amânate şi reprogramate pentru achiziţie sau dacă vorbim de deplasări, fie interne fie externe, să vedem care din acele deplasări pot fi cuplate şi la care putem renunţa”, a spus Budăi.

Măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor

Ministrul Muncii a mai menţionat că toată ideea nu se pune pe o singură măsură ci este un pachet de măsuri care va veni pentru a crea pe viitor un spaţiu bugetar astfel încât, dacă avem nevoie de intervenţie, fie în economie fie în social, să avem acel spaţiu bugetar pentru a putea interveni atunci când avem nevoie.

Marius Budăi a făcut referire la măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor. El a arătat că nu vorbim de o îngheţare a salariilor, ci vorbim de o neintervenţie pe o perioadă limitată.

”Pe o perioadă de câteva luni să nu mai fie intervenţie asupra legii salarizării. Suntem într-un contract cu Banca Mondială. Punem la dispoziţia Băncii Mondiale datele, astfel încât să avem oglinda unde suntem acum şi să ştim ce măsuri să luăm. Deci nu vorbim de o îngheţare a salariilor, ci vorbim de o neintervenţie pe o perioadă limitată”, a spus ministrul Muncii.

Ministrul spune că vorbim o neintervenție asupra legii salarizării

Întrebat dacă mai pot creşte salariile până la finalul anului, Budăi a arătat că este o decizie pe care coaliţia o va lua şi acolo unde este nevoie de o intervenție.

”Aţi văzut acele echilibrări între sporurile venite din fonduri europene şi PNRR, Coaliţia a înțeles şi a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta, dar nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie şi am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim o neintervenţie asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs”, a precizat el.

Despre unele excepții la angajările la stat, Marius Budăi a spus că primele discuţii au fost asupra sistemului de educaţie şi sănătate.

”Acolo vor fi excepţii. Mai mult, vor fi excepţii la persoanele cu dizabilităţi”, a completat el.

Ciolacu respinge ideea înghețării salariilor

De altfel, liderul PSD, Marcel Ciolacu a dat asigurări că, în Coaliţie, nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor. El a precizat că ”nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată”.

”Nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor. Avem Legea 153. Urmează, în cererea de plată numărul patru să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate”, a spus liderul PSD.

Potrivit acestuia, nu s-a vorbit niciodată de vreo înghețare de venituri în niciun sistem.

„Cu adevărat, este o abordare corectă și profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul, e normal să avem o abordare corectă şi unitară”, a afirmat Ciolacu.