Mircea Geoană a participat luni, 28 noiembrie, la un interviu în cadrul emisiunii Observator de la Antena 1, în compania Alessandrei Stoicescu. Secretarul general adjunct al NATO  a explicat ce înseamnă să fim, pentru trei zile, capitala NATO.

Mircea Geoană, explicații despre marele eveniment NATO de la București

Acesta a explicat ce înseamnă pentru românul de rând, în materie de securitate, acest eveniment care vizează ca Marea Neagră să devină o zonă sigură față de ruși și planurile lor.

„Sunt mândru ca români să fiu alături de secretarul general în țara mea şi, într-adevăr, Bucureștiul și România suntem pe hartă și sper din toată inima ca deciziile de aici să fie puternice, solide și să aibă impact pentru viața oamenilor, pentru siguranța, liniștea noastră. Și pot să spun încă o dată și discuțiile pe care le avem aici, la București, şi cu secretarul de stat american și cu înalte formate, venim cu o nouă filozofie în ceea ce privește securitatea țărilor din NATO.

E o securitate militară și pe bună dreptate liderii de pe flancul estic cer ca NATO să facă mai mult și vom face mai mult: prezență mai numeroasă, sisteme de apărare antirachetă mai robuste, cibernetic. Evident că va trebui să construim și să nu uităm că Bucureștiul este astăzi la nivel de miniștri de externe o haltă între decizia de la Madrid, a summitului, a liderilor noștri, care au spus că vom merge pe flancul estic la un alt nivel, și summitul de la Vilnius, din iulie anul viitor, când va trebui să luăm decizii.

Deci anticipăm ca România să ajungă la nivel de brigadă destul de rapid. Chestiuni pe zonă cibernetică, chestiuni legate pe intelligence, chestiuni legate de spațiul extraterestru – venim cu o logică foarte, foarte integrată”, a explicat Mircea Geoană.

De asemenea, acesta a adăugat că România va juca un rol important în noile eforturi europene privind transportul de cereale din Ucraina.

„Vorbeam chiar astăzi la întâlnirea de la Guvern de dimensiunea militară, dar și de dimensiunea de reziliență şi vom avea în a doua zi a ministerialei NATO de la București o discuție foarte importantă despre reziliență, independență energetică, o problemă foarte, foarte importantă. Se schimbă din mers modelul energetic al Europei, cu costuri foarte mari pentru populație, cu inflație, cu griji pentru oameni. Nu suntem indiferenți la aceste probleme.

Sunt probleme legate atacuri cibernetice, probleme de dezinformare, probleme legate de aprovizionarea cu cereale. România a tranzitat peste 8 milioane de tone de cereale din Ucraina. Cred că este o invitaţie și pentru a-ți moderniza infrastructurile, de a participa la un efort de reconstrucție, care va veni, al Ucrainei. Deci, când ne gândim la securitate, nu ne mai gândim la securitate în sens strict militar. Este foarte important, fără îndoială, și prezența americană, franceză, NATO este foarte importantă”, a mai transmis al doilea om din NATO.

Există și o serie de probleme

Totuși, acesta a recunoscut că mai există o serie de probleme complicate, însă România este pe mâini sigure.

„Avem probleme. România nu are probleme de securitate tradițională. Lucrurile sunt complicate, dar România este pe mâini sigure, suntem în NATO, suntem aici, suntem aici să rămânem pe termenul nedefinit către viitor. Nu avem aici probleme”, a mai spus oficialul român cu cea mai înaltă funcție.

„Securitatea are o definiție mult mai largă: reziliență (…) securitate cibernetic[, energetic[, securitatea alimentară. Problema e de dezinformare. Probleme de luptă împotriva democrațiilor noastre. Uitați cât de ușor se poate duce o știre falsă. Uitați cât de mult e nevoie și de greu e să ții încrederea oamenilor în instituţii şi în direcţia generală a ţării.

Aici este, de fapt, miezul problemei şi aici este, de fapt, și ceea ce secretarul general și eu transmitem aliaților de pe flancul estic, care sunt într-o situație mai expusă geografic: da, mai multă prezență NATO, dar da, și o abordare mai coerentă a unei noi definiții a securității, care trece și prin energie, și prin cibernetic, și prin nivelul de trai, și prin calitatea guvernării și prin calitatea proiectelor”, a mai spus Geoană.

Mircea Geoană, vestea serii la nivel național! Al doilea om în NATO a anunțat: Este o premieră absolută

De asemenea, oficialul NATO a mai fost întrebat despre granița cu Ucraina, România având direct contact cu zona de război, dar și cea cu Republica Moldova.

„Este o premieră absolută. Evident, miniştrii de externe finlandez și suedez sunt prima oară ca invitați, dar pentru prima dată vreodată în ultimii 30 de ani, Republica Moldova vine la nivel de ministru de externe la o întâlnire NATO.

În sine este un mesaj foarte, foarte important și și discuția pe care a avut-o președintele Iohannis cu secretarul general și noi, încercăm să găsim soluții și împreună cu partenerii din UE pentru Republica Moldova, pentru Georgia, pentru Bosnia, dar pentru noi, pentru români, Republica Moldova este cel mai apropiat”, a mai transmis acesta, continuând că ministerul Apărării din Republica Moldova face vizite dese la sediul NATO.

„De exemplu, ministrul Apărării din Moldova a fost de două ori în trei săptămâni la sediul NATO. Nu s-a întâmplat asta aproape niciodată. Deci încercăm să ajutăm Republica Moldova, e o țară neutră, respectăm acest lucru, dar este clar că avem nevoie să ajutăm Ucraina, dar să ajutăm şi Republica Moldova. Şi că de foarte multe ori, Moldova este un partener comun al NATO și al UE.

De aceea, este foarte interesantă sinergia pe care noi o avem în relația NATO-UE-Republica Moldova și eu am prezidat întâlniri la Bruxelles, când vin lideri moldoveni, mă duc, vin, mergem de mână la UE și discutăm lucrurile împreună”, a mai transmis Geoană.

Importanță majoră a României în această perioadă

Nu în ultimul rând, Mircea Geoană a vorbit și despre importanța majoră a României în această perioadă.

„Faptul că există o întâlnire la care voi participa împreună cu secretarul general, cu țările de pe flancul estic care ajută cel mai mult Ucraina, inclusiv în pregătirea reconstrucției Ucrainei – va veni aici și Banca Mondială la această întâlnire, și BERD-ul, banca de la Londra, vor fi și Norvegia, va fi și Suedia, vor fi și Spania, donatori importanți, inclusiv financiar și economic – şi atunci, dacă vorbim despre relevanța strategică a României e foarte bine că România este capitala NATO pentru câteva zile, dar omul își pune o întrebare corectă: dacă sunt atât de importanți strategic și militar, de ce nu sunt la fel de important și relevant economic și comercial și ca investiții?

Și e o întrebare legitimă. Deci această întâlnire de mâine aduce ceea ce cancelarul german a spus la Praga acum două săptămâni: centrul de greutate al Europei se mută către est. Este o invitație ca țări ca România, ca Polonia, ca Cehia, să jucăm poate un pic mai ambițios, un pic mai robust și strategicul să se transfere în dividende de prosperitate. Asta este mesajul întâlnirii G7 plus de mâine”, a conchis oficialul NATO.