Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, că toate statele membre ale Alianței vor fi apărate în eventualitatea unui atac al Rusiei.

„Cu ocazia întâlnirii de astăzi am discutat despre securitatea în zona Mării Negre, care are o importanță strategică pentru întreaga Alianță, precum şi despre provocările generate de războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, a spus acesta în cadrul conferinței de presă organizate împreună cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Victoria din Capitală.

„Ca reacţie la agresiunea Rusiei, NATO îşi consolidează prezenţa din regiunea Mării Baltice până la Marea Neagră. Am constituit noi grupuri de luptă, inclusiv unul condus de Franţa, aici în România. Avioane de vânătoare din Canada contribuie la protejarea spaţiului aerian de aici, iar sistemele Patriot din SUA consolidează apărarea aeriană.

Aceste acţiuni transmit mesajul clar că NATO este aici. Vom face ceea ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii”, a adăugat secretarul general al Alianței, potrivit Mediafax.

Jens Stoltenberg a mulțumit României pentru sprijinul acordat Finlandei și Suediei

De asemenea, acesta a mulțumit României pentru sprijinul pe care l-a acordat Finlandei și Suediei în aderarea la NATO. Ratificarea protocoalelor privind aderarea celor două țări la NATO a fost făcută de toate țările membre, în afară de Ungaria și Turcia. Premierul maghiar a anunțat că Parlamentul de la Budapesta va aproba protocolul la începutul anului viitor, dar Turcia nu a luat încă nicio decizie. Pentru primirea de noi membrii în Alianță, trebuie să existe aprobări de la toate țările membre.

„În chestiunea Finlandei și Suediei s-a luat o decizie istorică la Madrid de a invita cele două țări să se alăture NATO. 28 din țările membre au ratificat aceste protocoale. Acestea includ România și sunt recunoscător pentru sprijinul acordat Finlandei și Suediei. Am încredere că toți aliații noștri vor ratifica acest instrument și cele două țări vor deveni membri importanți pentru cele două țări, dar și pentru întreaga alianță pentru că NATO va deveni mai puternic”, a declarat Jens Stoltenberg.

Acesta a subliniat și importanța acceptării în organizație a celor două țări nordice.

„Țările acestea au forțe bine echipate, bine dotate, echipate, pregătite. E important și pentru legătura dintre America de Nord și Europa care este „coloana vertebrală” a Alianței. De asemenea, dacă vă uitați pe hartă, suntem cu toții de acord, cred, că întărirea Flancului Estic, în special a Balticilor, este realizată prin a avea Finlanda și Suedia ca membri ai Alianței. Este bine și pentru ele, dar și pentru NATO, dar și pentru relația transatlantică”, a precizat secretarul general al NATO.

NATO sprijină în continuare Ucraina

Stoltenberg a declarat că Alianța va continua să sprijine Ucraina, deoarece o victorie a Rusiei ar fi o tragedie nu numai pentru poporul ucrainean, ci pentru lumea întreagă, care ar deveni astfel mult mai periculoasă. Întrebat dacă se așteaptă la o escaladare a războiului, acesta a răspuns că „războaiele sunt greu de prevăzut” și a vorbit despre „greșeala strategică” a președintelui rus Vladimir Putin.

„Luna trecută am văzut că președintele Putin a făcut o mare greșeală strategică, a subestimat forța poporului, armatei și nivelului politic din Ucraina. A crezut că poate să preia controlul întregii țări în doar câteva zile, după care trupele ruse au fost respinse din Kiev, apoi din Harkiv, apoi din Herson”, a declarat secretarul general al NATO.

Acesta a mai spus că sarcina Alianței este de a sprijini Ucraina, aceasta fiind singura modalitate de a obține „un rezultat pozitiv”. Altfel, „lumea ar deveni mai periculoasă”.

„Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina pentru că știm singura modalitate de a obține un rezultat pozitiv este să întărim capacitatea lor de luptă. La un moment sau altul războiul probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul negocierilor depinde de situația de pe câmpul de luptă. Sprijinim, așadar, Ucraina, și pentru că știm că ar fi o tragedie pentru poporul ucrainean dacă ar câștiga Putin, dar și lumea întreagă va deveni mai periculos pentru că mesajul va fi către toți liderii autoritari că prin uz de forță legiferat în țara respectivă se pot atinge niște obiective. Vom fi într-o lume mai periculoasă și vom fi mai vulnerabili. Nu putem da înapoi acum”, a declarat Jens Stoltenberg.