Arbitrajul video (VAR) va fi implementat în Liga I începând cu play-off-ul/play-out-ul ediţiei 2021-2022, a anunţat, marţi, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, în conferinţa de presă susţinută la finalul Adunării Generale a LPF.

“În discuţiile cu domnul Deaconu (n.r. – vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu) am anticipat că vom avea VAR la începutul play-off-ului sezonului următor. Pentru că au foarte mulţi arbitri de şcolarizat, sunt 50 sau 60 de arbitri. Aşa că e nevoie de o perioadă lungă până când aceştia vor fi pregătiţi pentru VAR”, a afirmat Gino Iorgulescu, conform Agerpres.

Acordul dintre LPF și FRF va fi semnat zilele următoare

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a menţionat în aceeaşi conferinţă de presă că acordul de parteneriat dintre Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal va fi semnat în următoarele zile.

“Din punct de vedere administrativ s-au deblocat lucrurile în privinţa VAR, LPF va pune 250.000 de euro, FRF va pune 250.000 şi se va semna un acord de parteneriat. Se va face o comisie care va implementa acest proiect şi se va semna acordul de parteneriat LPF-FRF. Probabil că zilele următoare va exista o formă finală a acordului de parteneriat şi el va fi semnat de către LPF, FRF şi EAD (n.r. – deţinătorul drepturilor TV) care va furniza echipamentele necesare VAR. Termenul de introducere VAR este clar asumat de toate părţile, adică începutul play-off-ului şi al play-out-ului sezonului 2021-2022″, a adăugat Ştefan.

Implementarea arbitrajului video în Liga I a reprezentat pentru mult timp un motiv de conflict între Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal, cele două instituţii ajungând însă într-un final la un acord pentru ca suma de 500.000 de euro necesară pregătirii arbitrilor să fie suportată în mod egal. Termenul privind folosirea VAR în România a fost de asemenea mutat în mai multe rânduri, ultima oară fiind stabilit pentru începutul anului 2022, iar acum pentru startul play-off-ului/play-out-ului ediţiei următoare, mai exact jumătatea lunii aprilie.