Certificatul verde va fi obligatoriu la locul de muncă? Cseke Attila anunță un nou val de restricții în România

Cseke Attila a explicat cum se va realiza accesul persoanelor la anumite activități, neesențiale, în baza certificatului verde. De asemenea, s-a luat în calcul și obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, măsură ce nu poate fi momentan luată de un guvern interimar, deoarece legea trebuie să treacă prin Parlament.

„Guvernul interimar nu poate veni cu o propunere pentru administrația publică locală și centrală, salariații nu mai pot intra dacă nu au certificat verde, pentru că acest lucru se poate face numai prin Parlament, iar un proiect de lege nu se poate promova cu un Guvern interimar, restul măsurilor pot fi impuse prin hotărâri ale CNSU, respectiv Hotărâri de Guvern”, a declarat ministrul interimar al Sănătății la B1TV.

Ce alte măsuri au fost luate în calcul?

De asemenea, acesta a vorbit și despre restricțiile care vor fi impuse pentru reducerea mobilității persoanelor.

„Reducerea mobilității înseamnă că cei care nu sunt vaccinați și care nu sunt cei mai expuși, chiar dacă și cei vaccinați pot lua boala, formele severe și cei care ajung în ATI sunt aproape 100% nevaccinați. La aceștia trebuie să ai o reducere a posibilității de mișcare, de a lua contact cu alte persoane și de a se infecta. Această diferențiere se va face, mâine vor fi discuții și în CNSU și în ședința de Guvern”, a completat ministrul interimar al Sănătății.

Explicația oferită de Cseke Attila

Potrivit celor spuse, aceste măsuri urmează să fie analizate. Mai mult, unele vizează o interdicție completă, fiind incluse și persoanele vaccinate.

„Aceste măsuri, care vor fi instituite la școală, pe două săptămâni, vor fi evaluate la finalul acestei perioadei. Dacă se impune, sunt sigur că vor mai fi prelungiri. Interdicția de organizare de evenimente private, adică de nunți, botezuri și aici vorbim de interdicție totală. Aici nu mai participă nici măcar cei vaccinați”, a mai spus Cseke Attila.