Proiectul de HG pentru aprobarea Programului Naţional de Control al Poluării Atmosferice a apărut marți în Monitorul Oficial. Acest proiect a fost aprobat în ședința de săptămâna trecută a Guvernului și creează condiţiile pentru clasarea procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană pe această speţă şi aflată în prezent pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Vor fi casate sute de mii de mașini mai vechi de 15 ani

Printre acestea se află și „Programul privind casarea autovehiculelor uzate”, care este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care va fi lansat în scurt timp.

Prin acest program persoanele fizice primesc un stimulent de 3.000 lei pentru casarea unui autovehicul. Mai exact acesta prevede casarea vehiculelor poluante, EURO 3 sau mai puțin, mai vechi de 15 ani. Suma alocată pentru sesiunea de finanțare este de 50.000.000 lei.

Programul prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va demara în luna martie, potrivit declarațiilor recente ale ministrului Mediului, iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie.

„Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani.

Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu”, spunea ministrul Mediului Tanczos Barna.

Programul a fost amânat de două ori

Amintim că, programul trebuia să înceapă încă de anul trecut însă a fost amânat de două ori de AFM, care transmitea că ghidul programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023.

„Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate.

În acest context, ghidul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023. Perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare, însoțite de documentația aferentă, se vor stabili prin dispoziția președintelui AFM”, transmitea anul trecut AFM.