Israelul se află într-o situație fără precedent. Potrivit Reuters, a fost raportată o scădere semnificativă a eficienței vaccinului produs de Pfizer, în prevenirea infectării cu noul coronavirus.

De menționat este faptul că, scăderea eficacităţii coincide cu numărul tot mai mare de cazuri cu varianta Delta, dar şi cu eliminarea restricţiilor din Israel. Pe de altă parte, vaccinul rămâne eficient în prevenirea cazurilor grave de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătății din Israel, eficacitatea vaccinului în prevenirea infectării şi a cazurilor simptomatice a scăzut la 64%. Sursa citată mai precizează însă că vaccinul are o eficacitate de 93% în ceea ce priveşte prevenirea cazurilor grave de coronavirus.

Cât de mult a scăzut eficiența vaccinului Pfizer

Ministerul Sănătății nu a mai precizat alte detalii, însă important de menționat este faptul că datele publicate în luna mai arătau faptul că două doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer asigurau o eficacitate de 95% împotriva infectării, spitalizării şi cazurilor grave, pe când acum a scăzut cu 30%.

Un purtător de cuvânt de la Pfizer a refuzat să comenteze datele venite din Israel. Cu toate acestea, el a menționat mai multe cercetări care arată că anticorpii produşi de vaccin pot în continuare să neutralizeze toate variantele de virus, inclusiv pe cea Delta.

Aminti mfaptul că aproximativ 60% din populaţia de 9,3 milioane de persoane a Israelului a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin de la Pfizer.

Totodată, Israelul a fost una dintre primele țări care a renunțat la restricții. Deși în primă fază se renunțase inclusiv la masca de protecție, odată cu noile îngrijorări, aceasta a redevenit obligatorie.

În tot acest timp, varianta Delta a devenit varianta dominantă la nivel global, iar de atunci numărul de cazuri a crescut şi a ajuns la 343 de cazuri raportate duminică.