Olivier Bogillot, președintele Sanofi France, a anunțat, luni, că acest ultim vaccin ajuns la linia de start va fi util pentru rapeluri, dar și pentru țările cel mai puțin dezvoltate, arată Le Figaro. 

În curând, un nou venit în peisajul acum vast al vaccinurilor COVID-19. Luni, 5 iulie, patronul Sanofi France, Olivier Bogillot, a anunțat la France Inter că vaccinul firmei franceze ar trebui să fie disponibil până în decembrie. „Am demarat studiile de fază 3”, i-a mărturisit el la microfon lui Léa Salamé.

Cum funcționează vaccinul Sanofi

Spre deosebire de cele de la Pfizer-BioNTech, Moderne, AstraZeneca sau chiar Janssen, vaccinul Sanofi nu folosește tehnologia ARN messenger, ci mai degrabă o proteină recombinantă. Combinată cu un „adjuvant”, această proteină „vă stimulează sistemul imunitar și îl supune proteinei virusului, ceea ce vă face să reacționați”, a explicat Olivier Bogillot. „Este ceea ce folosim pentru vaccinarea antigripală, o tehnologie testată pe care o foloseam de câțiva ani […], înainte de sosirea ARN-ului mesager”, a adăugat el.

Dar la ce va servi acest nou candidat când piața este deja bine aprovizionată? „Mulți francezi nu au fost încă vaccinați”, notează președintele Sanofi France. „Va trebui să atingem un nivel de imunitate colectivă, cu atât mai mult acum odată cu sosirea variantelor de un nivel foarte ridicat”, avertizează el, înainte de a adăuga:

„Și apoi dincolo de Franța, există și întreaga lume”. Concret, vaccinul Sanofi va fi utilizat și pentru vaccinarea populațiilor din țările mai puțin dezvoltate, care nu beneficiază în prezent de aceeași acoperire de vaccinare ca și țările occidentale. „Astăzi, doar 20% din populația lumii este vaccinată. Credem că putem fi utili pentru că este nevoie de miliarde de doze pentru a putea vaccina această populație”, a argumentat Olivier Bogillot.

În plus, șeful Sanofi consideră că acest vaccin ar putea fi util pentru „vaccinarea de rapel, după vaccinarea prin ARN mesager”. „Dacă trebuie să aveți a treia doză, vaccinul Sanofi poate fi util, mai ales că este ușor de depozitat”, a explicat el la microfonul France Inter.