El susține că președintele Vladimir Putin este conștient că planul său inițial privind invazia din în Ucraina s-a „prăbușit complet” iar acum „reacționează în mod clar la evoluțiile actuale”, informează Huffington Post.

Putin „s-a adaptat pe câmpul de luptă din Ucraina prin consolidarea și repoziționarea forțelor de-a lungul estului și sudului” din cauza „bumbăcelii” pe care au luat-o forțele sale, iar acum „reacționează la sprijinul NATO dat Ucrainei, în special la aprovizionarea cu arme și muniție a forțelor ucrainene”, a continuat el.

Brennan a știut că Vladimir Putin va pune mai multă presiune asupra altor țări vecine, precum Polonia și Bulgaria, cărora le-a întrerupt furnizarea de gaze naturale.

Putin ”își dă seama că planul său inițial tocmai s-a prăbușit complet și, prin urmare, trebuie să se adapteze și să reacționeze”, a spus Brennan, care a condus agenția de informații din 2013 până în 2017.

Ce spun imaginile recente despre Putin?

„Va fi o combinație de zăngănit de arme și înfloriri retorice. Putin încearcă să amenințe din nou Occidentul”, a adăugat el.

„Dar ia și astfel de măsuri pentru a încerca să atragă de partea sa unii simpatizanți din Europa și din Statele Unite ca o modalitate de a scinda din nou NATO și de a slăbi determinarea Alianței de a continua să sprijine Ucraina”, spune Brennan.

Fostul șef CIA a comentat și imaginile recente cu Putin, care strânge masa cu mâinile în timpul unei întâlniri televizate cu ministrul Apărări, Serghei Şoigu, susținând că acestea „arată că este un bărbat extrem de stresat.”

CIA a contribuit masiv la succesul ucrainenilor

Forțele ucrainene au folosit coordonate specifice, date de SUA, pentru a direcționa focul asupra pozițiilor și aeronavelor rusești, au declarat foști și actuali oficial din serviciile secrete americane pentru NBC News. De asemenea, Volodimir Zelenski a beneficiat de informaţii ultrasecrete de la serviciile americane pentru a rămâne în viaţă.

Rusia a avertizat deja Statele Unite să nu trimită mai mult armament Ucrainei lui Zelenski, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, potrivit Reuters.

”Am subliniat caracterul inacceptabil al acestei situaţii când Statele Unite ale Americii varsă armament în Ucraina şi am cerut încetarea acestei practici”, a declarat Anatoli Antonov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 24.

Pe măsură ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, SUA au oferit forțelor ucrainene informații detaliate despre locul exact și când urmau să lovească rachetele și bombele rusești, ceea ce a determinat Ucraina să scoată apărarea aeriană și aeronavele din calea pericolului, au declarat actualii și foștii oficiali americani pentru NBC News.

Acest schimb de informații aproape în timp real a deschis calea pentru ca Ucraina să doboare un avion de tip cargo care transporta sute de trupe în primele zile ale războiului, spun oficialii, ajutând la respingerea unui atac rusesc asupra unui aeroport cheie de lângă Kiev.

În timp ce cooperarea dintre SUA și Ucraina începuse din momentul în care Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014, administrația Biden apăsat pe accelerație în săptămânile dinaintea invaziei ruse, când o echipă militară americană a vizitat Ucraina pentru a evalua starea apărării aeriene.

Americanii au oferit Kievului sfaturi detaliate despre cum să-și disperseze sistemele de apărare aeriană, o mișcare despre care oficialii americani spun că a ajutat Ucraina să împiedice Rusia să preia controlul asupra cerului.