Începând cu data de 1 septembrie 2023, contribuția minimă (MICO) va fi majorată în Franța cu 100 de euro pe lună. Se aplică celor care au cotizat cel puțin 120 de trimestre (contribuția minimă majorată) sau cu 25 de euro pe lună pentru ceilalți.

Această majorare ar trebui să permită asiguraților cu cotizații complete să beneficieze de o pensie completă, adică echivalentul a 85% din salariul minim (aproximativ 1.200 euro brut în 2023).

Mecanisme pentru pensia minimă

Pensia minimă va fi aplicată și pensionarilor actuali care au completat toate trimestrele la vârsta legală de pensionare (între 62 și 64 de ani, în funcție de generație) sau la 67 de ani (vârsta cotei integrale automate) și au avut un salariu minim pe parcursul carierei lor.

Pe lângă MICO, există și alte mecanisme de asigurare a unei pensii minime în Franța, cum ar fi indemnizația de solidaritate (cunoscută și sub numele de „bătrânețe minimă”), care acoperă diferența dintre pensia minimă și venitul minim garantat în Franța.

Cuantumul MICO este în 2023 de 684,14 euro pentru pensia de bază și 747,57 euro pentru MICO majorat (rată integrală + 120 de trimestre contribuite). Minimul contributiv nu poate aduce totalul pensiilor primite în cadrul pensiilor de bază și suplimentare peste o sumă de 1.322,87 euro (de la 1 ianuarie 2023). Dacă acesta este cazul, acesta va fi redus proporțional, transmite Ziarul Românesc.

Minimul garantat se adresează funcționarilor publici a căror pensie este mică. Alocarea acestei sume nu depinde de un plafon general al resurselor alocate. Totalul pensiei standard nu trebuie să depășească 1.248,33 euro (de la 1 ianuarie 2023).

Beneficiarii trebuie însă să îndeplinească anumite condiții. Mai exact, trebuie să aibă numărul de trimestre necesare pentru o pensie completă și să fi atins limita de vârstă de pensionare.

De asemenea, trebuie să fie pensionat din cauza handicapului profesional sau neprofesional sau să ai dreptul la pensionare anticipată în calitate de părinte al unui copil invalid, sau invalid în proporție de 80% sau care suferă de o boală incurabilă.

Cei care nu se încadrează în aceste scheme ar putea beneficia de Alocația de Solidaritate pentru vârstnici (ASPA). Statul francez acordă această sumă pentru a asigura un venit minim de trai.

Vârsta de pensionare crește de la 1 septembrie

ASPA se poate acorda și înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani pentru persoanele care: au un handicap permanent de cel puțin 50%; sunt recunoscute ca inapte pentru muncă și afectate permanent de o rată a handicapului de 50%; primesc pensie anticipată pentru invaliditate.

De menționat că, pensia cea mai mică în Franța este adaptată la resursele beneficiarului. Astfel, se acordă minim 961,08 euro brut pe lună pentru o persoană singură și 1.492,08 euro brut pentru un cuplu (sume pentru 2023). Suma plătită va fi așadar diferența dintre resursele și pragul de 961,08 euro sau 1.492,08 euro.

În plus, de la 1 septembrie vârsta de pensionare va fi crescută treptat cu trei luni pe an de naștere. Astfel, vârsta va fi stabilită la 63 de ani și 3 luni în 2027, la sfârșitul termenului de cinci ani, apoi va atinge ținta de 64 de ani în 2030.

Așadar, din 2027, pentru a beneficia de pensie completă, va fi necesar să fi lucrat 43 de ani, durată de contribuție votată în cadrul legii Touraine din 2014. Ca și astăzi, persoanele care se pensionează la 67 de ani vor beneficia întotdeauna automat de pensie completă, adică fără reducere, chiar dacă nu au lucrat de 43 de ani, mai transmite sursa citată.