Vestea momentului despre aceste pensii! Violeta Alexandru a spus-o direct! Trebuie să fie interzise

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care aduce în atenția românilor cinci puncte importante despre pensiile speciale. Fostul ministru spune că această idee a apărut, inițial, ca răspuns la faptul că sistemul public nu era unul atractiv pentru profesioniști, subliniind că acest scenariu nu mai este acum valabil în România.

„La origini, această idee a apărut ca un răspuns la faptul că sistemul public nu era atractiv pentru oamenii capabili. Nu (mai) e cazul la noi. În România (o să generalizez pentru a susține punctul de vedere, deși știu că sunt și oameni capabili), administrația e plină până la refuz, nu mai ai loc de angajați la stat, destui pe pile, persoane care nu ar face față exigențelor din sistemul privat. În alte țări o asemenea viziune a vizat tot sistemul public, la noi nici măcar nu a fost o viziune unitară. Fiecare pentru sine, fiecare funcție de cât de tari sunt relațiile la nivel decizional”, spune Violeta Alexandru.

Vânarea posturilor de conducere a devenit sport național

Fostul ministru mai spune că în sistemele speciale doar cei care ocupă funcții de conducere beneficiază de astfel de privilegii doar pentru simplul fapt că sunt șefi. Aceasta mai spune că vânarea posturilor de conducere a devenit un sport național în România, în special acolo unde se acordă bonificații.

„În sistemele speciale, șefii, indiferent cum au ajuns pe respectivele poziții, beneficiază de privilegii prin simplul fapt că sunt șefi. Nu cei de la baza instuției. Șefii au în perioada activă (mai ales, în ultima perioadă a activității când au putere în instituție) pârghiile pentru a determina creșterea veniturilor, pentru ei și pentru câțiva. Vânarea posturilor de conducere, mai ales acolo unde se acordă și sporuri valorificabile la pensie, e sport național în ultimii ani de activitate înainte de pensionare – vezi detașările de dragul obținerii beneficiilor”, notează Violeta Alexandru.

Sistemul public nu poate fi „premiat” dacă populația nu este mulțumită de el

Violeta Alexandru a mai notat pe pagina sa de Facebook că sistemul public nu poate fi premiat dacă oamenii nu sunt mulțumiți de el sau de serviciile pe care le oferă. Fostul ministru al Muncii spune că administrația publică din România mai are mult până ajunge să aibă reputația altor sisteme publice.

„Nu poți să “premiezi” sistemul public dacă populația nu este mulțumită de el, de serviciile oferite. Administrația publică din România nu are reputația altor sisteme publice pentru ca populația să susțină premierea acesteia prin pensii speciale. Mai are mult până să ajungă acolo”, spune aceasta.

Fostul ministru al Muncii spune că pensia specială nu are nicio legătură cu perioada de contributivitate și că ea vine din bugetul de stat.

„Acești bani în plus/separat de pensia pe contributivitate (pensia specială) nu au nicio legătură cu perioada de contributivitate, sunt din Bugetul de stat, alimentat cu resurse prin munca mediului privat. E normal ca societatea să își spună părerea fiind vorba despre banii din munca ei.

Nu îi lasă nimeni pe speciali fără pensiile lor bazate pe contributivitate. Pentru tot ceea ce e în plus nu poți să bagi mâna în buzunarul contribuabililor fără ca ei să accepte/să susțină”, mai spune Violeta Alexandru.

Aceasta a mai precizat că angajații de la stat pot fi recompensați pentru performanța pe care o ating prin salarii mai mari, subliniind că un venit mai mare va reprezenta o pensie mai mare. Totodată, Violeta Alexandru mai spune că au existat voci care au precizat că aceste pensii speciale sunt acordare din cauza incompatibilității, fenomen despre care fostul ministru al Muncii spune că a ieșit de sub control.

Acest domeniu trebuie să fie curățat

În mesajul de pe rețeaua de socializare, Violeta Alexandru mai spune că acest domeniu trebuie să fie curățat, doar că acest lucru nu se poate face până când nu vor exista anumite măsuri și chiar vine și cu două exemple în acest sens.

„Interzicere cumul pensie cu salariu. Aș putea să fiu de acord ca unii dintre cei care lucrează în sisteme publice cu stres și pericol real să se pensioneze mai devreme (soluția corectă fiind mutarea pe alte posturi, unde nu e așa de stresant) dar să nu îi văd în timpul pensiei angajându-se în sistemul public. Asta însemnă că pot să mai muncească. În 2020 am fost parte dintr-un proiect pe această temă; e blocat de PSD-PNL în Parlament. Nu va fi nicio reformă în sistemul public sub această guvernare. Activul lor de partid este la stat.

Finalizată, mai întâi, legea salarizării. Dar una curajoasă. Tăiate sporurile ridicole, introducerea sporurilor justificate direct în salarii. Acordarea lor doar celor care fac performanță sau care chiar lucrează în condiții de risc. Nu se va face nicio schimbare curajoasă sub acest Guvern. Activul lor de partid este la stat. Nu voi susține niciodată ca un agent de poliție care urmărește și prinde traficanți de droguri sau destructurează rețele de prostituție să aibă spor egal cu secretara Comisarului Șef. Care nu ar trebui să aibă deloc genul acesta de spor. Are salariul corect pe cât merită. Sporurile nu sunt sporuri la noi. Sunt o bătaie de joc la adresa celor care chiar le merită. De ce aduc în discuție sporurile? Un om performant va avea un venit bun care îi asigură oricum o pensie decentă. Trebuie să urmărești să fii bun în viața activă, nu să te dai bine cu șefii ca aproape de pensie să îți creeze condiții speciale”, scrie Violeta Alexandru pe rețeaua de socializare.