Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 16 martie, o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

E oficial: creşte contribuţia la Pilonul II de la 1 ianuarie 2024

Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale, a transmis Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Reamintim că Marius Budăi a vorbit, recent, despre o nouă majorare a pensiilor în 2022 și despre recalcularea lor. „Este una din temele principale ale noastre, ale PSD. Este o necesitate”, a spus acesta la o emisiune TV.

Cresc iar pensiile în 2022? Ministrul Muncii: E o necesitate

Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că o nouă majorare a pensiilor este necesară întrucât ne confruntăm cu o criză economică și o criză a prețurilor la energie electrică.

„Este una din temele principale ale noastre, ale PSD, pe care le vom susține în Coaliție.

Avem o criza de securitate globală, suprapusă peste criza economică, criza sanitară, criza prețurilor din energie și peste o inflație mare. Practic este o necesitate, ce și cum va fi o să comunicăm public”, a spus acesta la Realitatea Plus.

Marius Budăi, despre recalcularea pensiilor: Nu renunț în a reajusta acest PNRR

Întrebat de recalcularea pensiilor, acesta a explicat că:

„Am fi putut să o facem mai repede dacă nu era asumarea reformei pensiilor în PNRR. Noi pentru 50 de ani de acum încolo suntem limitați, pentru că nu se dorește de către unii renegocierea PNRR, într-un procent de 9,4% din PIB cu toate pensiile din sistem, inclusiv de ordine publică și tot ce ține de pensii în România.(…) Nu renunț în a rediscuta și reajusta acest PNRR, mai ales în contextul actual. (…)

Suntem undeva la aproximativ 1,7 milioane de dosare separate, pe perioade contributive, necontributive, sporuri.(…) În 28 febuarie anul curent am semnat deja contractul cu Banca Mondială și din suma colosală de 4 milioane de euro am reușit să semnăm un contract de asistență pe 1,5 milioane, celalte milioane rămânând la dispoozitia statului român.”

„Săptămâna trecută am avut primele întâlniri cu lideri ai Băncii Mondiale, am demarat deja comisii, suntem în lucru”, a continuat acesta.

Ministrul Muncii, despre plafonarea sporurilor din sistemul bugetar

Întrebat despre plafonarea sporurilor din sistemul bugetar, Marius Budăi a explicat că legea salarizării din țara noastră și-a întrerupt cursul.

„Din păcate, legea salarizarii în România și-a întrerupt cursul, știm cine a înghețat salariile și nu putem să vedem până la final efectele. (…) Avem și datoria principală față de cetățeni, aici pregătim OUG pentru a-i proteja pe întreprinzători sau angajați în eventualitatea în care vor suferi din cauza restriucțiilor și evenimentelor din Ucraina, e sancțiunile stabilite de UE. Am finalizat o schemă de OUG pe o schemă de șomaj tehnic puțin diferită față de ce a fost în pandemie, o voi prezenta în coaliție”, a răspuns acesta.

„Să fie decizia în Coaliție. Este o măsura de protecție specială adresate companiilor românești, angajatorilor și angajaților”, a adăugat Marius Budăi, când a fost întrebat dacă schema de șomaj tehnic va reprezenta 75% din salariul lunar.

„Îi informez pe români că toate reformele asumate, unele chiar aiurea, în PNRR sunt în grafic, în termenul stabilit, nu eeste niciun pericol”, a completat Marius Budăi, spre final, referindu-se la acuzațiile lui Florin Cîțu, care susține că nu se ocupă de PNRR.