„Trebuie să existe o mobilizare generală. Trebuie să luptăm cu toată lumea și fiecare trebuie să simtă apartenența la țara sa”, a declarat Mikhail Șeremet.

Declarațiile făcute de parlamentarul în Duma de Stat, membru al partidul de guvernământ ”Rusia Unită”, au fost citate de The Moscow Times și preluate de Newsweek.

„În acest moment mobilizarea este foarte posibilă”, a spus politicianul rus.

Putin se teme de reacțiile pe care le-ar putea provoca

Putin a refuzat, până acum, să declare o mobilizare totală, care ar pune Rusia pe picior de război. El a anunțat o mobilizare parțială anul trecut, în septembrie, spunând că Rusia va viza 300.000 de rezerviști și ex-militari cu „anumite specialități militare și cu experiență relevantă”. În octombrie, președintele rus afirma că această campanie de recrutare a fost finalizată, dar, de atunci, observatorii militari au apreciat că trupele ruse care luptă în Ucraina sunt, în continuare, insuficiente deoarece Putin se teme de reacțiile pe care le-ar putea provoca o mobilizare pe scară largă.

Șeremet a făcut remarci similare cu privire la mobilizare și în septembrie anul trecut, cu o săptămână înainte ca Putin să anunțe o mobilizare parțială. „Fără mobilizare, nu vom obține rezultatele dorite”, afirma el în cadrul unui interviu acordat URA.RU.

Campanie masivă de recrutare militară, conform presei ruse

Deși Kremlinul a dezmințit zvonurile potrivit cărora președintele Putin ar putea anunța un nou val de mobilizare în conflictul din Ucraina, ministerul britanic al Apărării a afirmat, recent, că presa rusă sugerează faptul că autoritățile se pregătesc de o „campanie masivă de recrutare militară” cu scopul de a se înrola alți 400.000 de militari. Conform aceleiași surse, Rusia își prezintă cea mai recentă campanie de recrutare ca pe un impuls pentru recrutarea de personal voluntar și profesionist, decât ca pe o nouă mobilizare obligatorie. ”Rusia va încerca, probabil, să atragă 400.000 de „voluntari autentici”, se arată în comunicat.

Tinerii cu vârste între 18 și 27 de ani, obligați să se înroleze

Autoritățile de la Moscova au început să utilizeze camerele de recunoaștere facială pentru a depista tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani care fug de recrutarea în armată. Șeful biroului de recrutare din Moscova a confirmat implementarea acestei măsuri într-un interviu acordat marți, 18 aprilie, pentru agenția de presă TASS. Informația a venit la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a semnat o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată. Actul normativ prevede că un rezervist poate fi mobilizat printr-un simplu e-mail sau dacă ordinul este predat unui terț. Până în prezent, convocările trebuiau predate personal celui vizat.

Ce riscă cei care fug de recrutare

Poliția îi poate prinde pe cei care fug de recrutarea în armată, iar refuzul poate fi pedepsit cu închisoarea. Mai mult, administraţia financiară, universităţile şi alte organisme publice sunt obligate să furnizeze informaţiile personale aparținând mobilizaţilor. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, cei care refuză să de înroleze nu se vor mai putea angaja, nici măcar în sectorul privat, și nu-și vor mai putea deschide afaceri. De asemenea, nu li se vor acorda împrumuturi, nu își vor putea înmatricula mașinile și nu vor mai putea cumpăra locuințe. Aceste măsuri îi vizează și pe rușii care au fugit din Rusia din cauza temerilor de a fi mobilizați și lucrează de la distanță. În baza decretului semnat de Putin în septembrie 2022, au fost mobilizați aproximativ 300.000 de bărbați, susțin autoritățile ruse. Această mobilizare a generat însă proteste și fuga multor ruși în străinătate.