Între timp, după cum explică autorii unui studiu recent, „s-a constatat că vaccinarea este eficientă între 50-95% în diferite momente”, relatează Medicalnewstoday.

Pe parcursul timpului, răspunsul sistemului imunitar la SARS-CoV-2 scade, ceea ce înseamnă că persoanele care s-au vindecat de infecție sau au fost vaccinate pot fi mai puțin protejate.

Într-un studiu recent, cercetătorii din Israel și Statele Unite au analizat dacă protecția împotriva infecției a scăzut în timp, după a doua doză de vaccin Pfizer pe bază de ARN mesager.

Ei au descoperit că la 90 de zile după a doua doză de vaccin Pfizer, persoanele au un risc crescut de a contracta SARS-CoV-2. Descoperirile din acest studiu au fost publicate în „BMJTrusted Source”.

După protecția oferită de vaccin în primele 3 luni, a existat o creștere treptată a ratei de infectare

„Israelul a fost una dintre primele țări care a lansat cu succes o campanie de vaccinare în rândul populației, așa că am fost și printre primii care au observat scăderea efectelor vaccinării, pe măsură ce a trecut timpul de la primele două doze”, a declarat dr. Ariel Israel, unul dintre autorii studiului.

„Studiul nostru este unul observațional, conceput pentru a evalua dacă protecția oferită de vaccinul Pfizer scade în timp la persoanele vaccinate, la diferite intervale de timp. Am observat că, după protecția excelentă oferită de vaccin în primele 3 luni, a existat o creștere treptată a ratei de infectare”, a explicat dr. Israel.

Cu cât a trecut mai mult timp după a doua doză, cu atât crește riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Cercetătorii au adunat dosare medicale de la Leumit Health Services, un mare furnizor de asistență medicală din Israel, care deservește 700.000 de oameni în toată țara. Pentru studiu, s-au folosit dosarele de sănătate de la cei cu vârsta de peste18 ani care au fost supuși unui test PCR în perioada 15 mai-17 septembrie 2021, după ce au primit două doze de vaccin Pfizer.

Echipa a efectuat teste la cel puțin 3 săptămâni după a doua doză. Echipa a descoperit că, cu cât a trecut mai mult timp după a doua doză de vaccin, cu atât era mai probabil ca cei analizați să se infecteze cu SARS-CoV-2.

În timp ce 1,3% dintre participanți au primit un rezultat pozitiv la testul PCR la 21-89 de zile după a doua doză, același lucru a fost valabil pentru 2,4% dintre participanți după 90-119 zile, pentru 4,6% după 120-149 de zile, 10,3% după 150-179 de zile, și 15,5% după 180 de zile.

Scăderea protecției imunitare

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că două doze de vaccin au oferit mai multă protecție decât una singură și că modificările sistemului imunitar legate de vârstă au influențat răspunsul imunitar la vaccinuri.

Dr. Israel a explicat că motivele scăderii protecției imunitare sunt „dincolo de scopul studiului” și dat câteva explicații. „Cea mai probabilă explicație este că anticorpii, precum și celulele sistemului imunitar care produc anticorpi sau ucid celulele au o durată de viață limitată, astfel încât numărul lor scade treptat după răspunsul inițial declanșat de vaccin”, spune medicul.