Conform experţilor Erste, intensificarea crizei din Iran ar putea ridica preţul ţiţeiului la 150-200 de dolari/baril. Acesta este doar unul dintre motivele care i-a determinat pe cei de la Erste să previzioneze un nou record al preţului ţiţeiului.
De exemplu, anul trecut preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost de 111 dolari/baril, preţ care a doborât chiar şi anul 2008, atunci când s-a înregistrat pentru câteva zile cea mai mare cotaţie a petrolului, de 148 dolari/baril.

Celelalte elemente luate în calcul de analiştii Erste sunt:

  • lichiditatea crescută, dobânzile reduse şi politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) sunt factorii care vor stimula atingerea unui nou nivel record;
  • OPEC controlează preţul petrolului mai strict ca oricând; nivelul critic pus la încercare în mod repetat
  • Vulnerabilitatea preţului petrolului a fost majorată de capacităţile de rezerve reduse; intensificarea crizei din Iran ar putea ridica pretul la 150 – 200 dolari.

Totuşi, experţii grupului cred că petrolul de şist demonstreaăa putere de inovatie în sector, producţia devenind profitabilă de la 60 dolari/baril.

Preţul mediu pentru ţiţeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 dolari/baril în 2011. Chiar şi ajustat în funcţie de inflaţie, acest preţ a depăşit nivelul din 2008 şi a fost mai mare decât cel din timpul celui de-al doilea şoc petrolier din 1979/1980. Factorii care au susţinut majorarea preţului petrolului au fost oferta şi tensiunile care s-au răspândit anul trecut din Maroc până în Iran, se menţionează în raportul Erste.

Întreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi şi exportă peste 21 milioane de barili/zi. De asemenea, politica monetară tot mai expansionistă implementată de Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED), Banca Centrala Europeană, Banca Angliei şi Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul că FED este pregătit acum să continue politica de dobândă zero până la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenţeze pozitiv întregul sector al materiilor prime, în special petrolul şi aurul, se mai arată în sursa citată.

Astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri. „Preconizăm un preţ mediu de 123 dolari pe barilul de ţiţei Brent în 2012”, a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime în cadrul Erste Group. Potrivit acestuia, în Europa, preţul mai ridicat al petrolului ar putea afecta în curând economia. În euro, preţul ţiţeiului Brent a atins deja noi niveluri record.

Ronald Stoeferle a identificat un alt factor determinant al preţului în scenariul de atingere al unui punct maxim al petrolului. „După părerea mea, nivelul maxim al extracţiei globale de petrol convenţional a fost deja depăşit. Deşi presupun că metodele de extracţie neconvenţionale ar putea compensa aceasta situaţie într-o mare măsură, sursele uşor de exploatat au fost epuizate deja în mare măsură”, explică Ronald Stoeferle.