Anunț important pentru cetățenii din România. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anticipează schimbări în ceea ce privește prețul gazelor naturale și a energiei electrice. Acesta a anunțat public faptul că din luna aprilie a anului viitor se prefigurează o reducere „abruptă” a tarifului la gaze naturale, dar şi un „uşor declin” al prețului la energia electrică, potrivit news.ro.

„Vom avea o scădere a preţului gazului natural”

Virgil Popescu susține că, în prima lună din 2022, în contextul în care schema de sprijin pentru plata facturilor se aplică doar până pe 31 martie, autorităţile competente vor stabili care sunt tendinţele preţurilor.

Totodată, vor fi analizate și variante de măsuri necesare deoarece nu pot „lăsa descoperite nici populaţia, nici companiile.”

„Deja gazul natural se vinde pentru trimestrul doi, trimestrul trei şi trimestrul patru (ale anului 2022 – n.r.) la jumătate din preţul cu care se vinde în momentul de faţă, în această iarnă. Adică vom avea cu certitudine o scădere a preţului gazului natural. Adică preţul gazului natural va fi deja sub preţul acesta compensat, sau la nivelul acestui preţ compensat, iar la energie electrică nu ne aşteptăm la scădere abruptă, dar la energie electrică ne aşteptăm ca preţul pieţei cel mai mare să nu mai fie dat de energia electrică produsă de gaze naturale, ci să fie dat de cea produsă de cărbune, care are o componentă a certificatului de CO2. Deci ne aşteptăm şi la energia electrică să fie un uşor declin, nu o scădere foarte mare, dar o uşoară corecţie şi la energia electrică”, a explicat Virgil Popescu.

„Autorităţile nu pot lăsa descoperite populaţia”

Ministrul Energiei a adăugat că începând cu ianuarie 2022, responsabilii vor face o analiză a modului în care a fost aplicată legislaţia privind ajutorul dat consumatorilor casnici. Totodată, va fi studiat și trendul preţurilor la energie şi gaz natural şi se vor alege posibilele soluții pentru luna aprilie „dacă tendinţa de preţuri se va menţine.” Acesta a menționat că autorităţile nu pot „lăsa descoperite nici populaţia, nici companiile.”