Experții au afirmat că impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie va duce către reducerea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu jumătate de normă, fapt ce poate afecta negativ creşterea ratei şomajului.

Mircea Coșea, profesor de economie, a avertizat, prin intermediul unei intervenții pentru B1 TV, că șomajul va crește și din motivul că multe firme se vor închide sau își vor reduce activitatea, fiind în imposibilitatea de a-și mai plăti facturile la energie.

Mircea Coșea: Nu se fac astfel de măsuri în timp de criză!

„Punctul meu de vedere nu s-a schimbat de când a apărut această hotărâre a acestei coaliții, anume o măsură greșită din două puncte de vedere.

În primul rând, pe timp de criză nu se iau astfel de măsuri care fac o schimbare importantă a efortului de contracte și de forță de muncă pe o piață a muncii și așa destabilizată ca urmare a crizei. Nu se fac astfel de măsuri în timp de criză, lucrurile se lasă la nivelul la care sunt pentru a se stabiliza din mers. La noi s-a făcut invers.”, a evidențiat Mircea Coșea pentru sursa citată.

Acesta a mai adăugat că o „a doua problemă e că s-a crezut că se va putea reglementa cumva munca la negru, dar nu s-a luat în considerare faptul că această credință va duce la pierderea unui număr foarte important de contracte și la o traumă materială și socială pentru un număr mare de persoane, care lucrau part-time în diferite locuri și care nu-și pot schimba activitatea. Statul nu a crescut numărul de contracte prinse ca fiind ilegale, dar a crescut numărul șomerilor.”

În următoarele luni va crește șomajul!

„În viitoarele luni vom avea o creștere importantă a șomajului și din alt punct de vedere, acela al închiderii activității sau reducerea activității la un număr foarte mare de întreprinderi mici, mijlocii și chiar mari, din incapacitatea de a plăti facturile la energie.

Lucrul ăsta e așteptat, se știe că va fi așa. Deci ne-am putea aștepta, la începutul anului viitor, să avem o creștere a șomajului destul de importantă pe care am fi putut s-o evităm”, a încheiat Mircea Coșea, profesorul de economie.