Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, se arată îngrijorată de evoluția noii tulpini a coronavirusului. Potrivit acesteia, răspândirea Omicron se va intensifica în perioada următoare, în contextul în care se transmite la nivel respirator.

Totodată, medicul susține că acest lucru este confirmat și de infectările raportate în ultimele zile, la persoane care nu au călătorit în Africa de Sud sau în alte țări unde a fost deja depistată varianta Omicron.

Beatrice Mahler este de părere că testarea este cea mai importantă în acest sens, astfel încât varianta să nu se extindă mai mult, sau să poată fi diagnosticată la timp.

„Omicron este prezent pe teritoriul României și, cu siguranță, răspândirea se va intensifica în următoarea perioadă pentru că este evoluția normală a unei afecțiuni care se transmite pe cale respiratorie. Avem deja informații, cum e cazul confirmat zilele trecute, că a fost identificat inclusiv la persoane care nu au istoric de călătorie sau nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit.

Varianta Omicron, descoperită la persoane care nu au călătorit în străinătate

Probabil că e nevoie de testare în continuare intensă și de secvențiere inclusiv la cazurile care nu au neapărat istoric de călătorie. Probabil că în următoarea perioadă criteriile de secvențiere vor fi ușor modificate pentru a vedea care sunt impactul și modalitatea în care tulpina Omicron devine tulpină majoritară la cazurile care se infectează”, a declarat Beatrice Mahler.

Medicul a fost întrebat la ce se referă mai exact, atunci când vorbește despre modificarea criteriilor de secvențiere. În acest context, Beatrice Mahler susține că spitalele din țară au fost deja atenționate cu privire la trimiterea spre secvențiere a probelor pozitive în cazul pacienților veniți din străinătate.

Astfel, ea susține că de acum, secvențierea trebuie extinsă și la persoanele testate pozitiv care nu au fost plecate în străinătate, pentru a avea o imagine mai clară asupra extinderii virusului.

„În acest moment, toate spitalele, sau unitățile medicale, au primit o informare de la Institutul de Sănătate Publică în care suntem atenționați să trimitem spre secvențiere probele pozitive care provin de la pacienți care au călătorit în străinătate sau au contact cu persoane care au călătorit.

Secvențierea trebuie extinsă

Probabil că secvențierea va trebui extinsă și la alte categorii de persoane, la persoane care nu au neapărat istoric de călătorie, dar sunt simptomatice și sunt pozitive – sigur că da, pe grupuri aleatorii de identificare, până la urmă, a tulpinii majoritare”, a adăugat medicul.

Aceasta a mai adăugat că informațiile circulă rapid, iar medicii sunt într-o continuă alertă, astfel încât situația pandemiei să poată fi ținută sub control.

„Vedem că informațiile ajung destul de rapid. Depinde de volumul de muncă pe care îl are Institutul Cantacuzino. Noi (Institutul Marius Nasta), în acest moment, avem laborator care diagnostichează doar prin Real Time PCR. Secvențierea o face în România, știm, Institutul Cantacuzino”, a adăugat Beatrice Mahler.