Situație teribilă în spitalele din România, asta după ce tot mai mulți români au ajuns să aibă complicații tot mai grave după infectarea cu COVID-19. Beatrice Mahler, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București avertizează că cele mai multe paturi sunt ocupate cu pacienţi care au trecut deja prin boală, dar au rămas cu sechele. Medicul a vorbit la Antena 3 despre persoanele care ajung la spital cu complicații serioase post-COVID.

Cine sunt românii care fac complicații post-COVID

Beatrice Mahler a vorbit marți seară despre cele două categorii de români care ajung să facă complicații post-COVID. Se pare că există o serie de sechele pulmonare după formele severe ale bolii.

„Cei care sunt internați la Marius Nasta, cea mai mare parte au complicații post-COVID. Sechelele pulmonare sunt importante la pacienții care au forme severe sau critice de boală și o parte din ei necesită în continuare oxigenoterapie și continuarea tratamentului într-o secție de Pneumologie. Sunt pacienţi însă care au avut momente extrem de dificile după perioada de COVID şi care, din păcate au o lungă perioadă de timp nevoie de asistenţă medicală”, a declarat doctorul, potrivit Antena 3.

Două categorii de pacienți care ajung la spital cu astfel de probleme

Explicând situația din România, Mahler spune că la spital ajung atât pacienți externați, cât și cei care au trecut prin boală acasă.

„Avem două categorii de pacienţi. Cei care au fost în spital, au fost externaţi şi se reîntorc cu suprainfecţii importante, cu sindroame febrile, cu pneumonii pe leziunile sechelare pe care le prezintă. Şi, avem pacienţi care nu s-au internat în spital în perioada în care au trecut prin COVID, pentru că au avut forme uşoare sau forme care au considerat ei că îşi pot coordona tratamentul acasă, dar, post-COVID au nevoie de intenare, fie ca urmare unor procese infecţioase, a unor pneumonii, fie ca urmare a unei insuficienţe respiratorii care rămâne ca o sechelă importantă, cel puţin o perioadă lungă de timp”, a mai transmis Beatrice Mahler.

Ce trebuie să știe persoanele care s-au infectat cu COVID-19

Doctorul a transmis o serie de sfaturi pentru persoanele care au trecut prin boală. În primul rând, aceștia trebuie să își monitorizeze în continuare starea de sănătate. De multe ori, putem să rămânem cu o tuse ușoară după COVID sau cu dureri de cap ori dureri musculare. În astfel de situații trebuie să vorbim cu medicul de familie care ne poate îndruma către un specialist.

„Este foarte important să monitorizeze starea de sănătate, să îşi evalueze toleranţa la efort, să evalueze dacă simpomaologia respiratorie se ameliorează, pentru că putem rămâne cu tuse ușoară după trecerea prin COVID, dar ea trebuie să fie remisă, să fie mai redusă de la o zi la alta. De asemenea, este foarte important să își monitorizeze, pe lângă dispnee, tuse, și celalalte simptome: durerile de cap, durerile musculare, starea de liniște, episoadele de insomnie, care pot duce la scăderea imunității, căderea părului. Orice simptom care practic afectează starea și calitatea vieții, trebuie monitorizat, discutat cu medicul de familie, iar medicul de familie îndrumă pacientul către medicul specialist care poate să îi acorde cea mai importantă îngrijire, pentru simptomatologia pe care o prezintă”, a mai spus managerul Institutului Marius Nasta.