Este pericol de COVID la granița cu România. Valul 5 al pandemiei a ajuns aproape de țara noastră. Este un număr imens de îmbolnăviri în Ungaria. În țara condusă de Guvernul lui Viktor Orban, în ultimele 24 de ore, au murit 392 de pacienţi. Numărul infectărilor a expodat și el. Au fost înregistrate 27.209 de noi infectări.

Potrivit datelor furnizate de autorități, în spitalele lor se află 6.830 de pacienţi. Dintre aceștia, un număr de 663 sunt internați la ATI.

În Ungaria, aproape 63% din populaţie a fost imunizată complet până acum. Trebuie amintit că această țară a fost cea care a oferit pentru prima dată posibilitatea ca oamenii să se vaccineze fără să se înregistreze în prealabil.

Când vine valul 5 în România

În România, autoritățile fac deja pregătiri pentru valul 5 al pandemiei. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că spitalele au 10 zile la dispoziție să se hotărască dacă vor trata sau nu pacienți exclusiv COVID-19. El a cerut DSP-urilor din ţară să rămână în alertă în perioada următoare, chiar dacă numărul infectărilor cu SARS-COV-2 a scăzut simţitor în ultimele doua săptămâni.

Practic am ieșit din valul 4, spun experţii, doar că autorităţile încă nu anunţă oficial acest lucru de teamă că populaţia s-ar relaxa prea mult şi numărul îmbolnăvirilor ar creşte la loc. La nivel de spitale, există solicitări de la manageri care doresc fie să rămâne spitale exclusiv COVID, fie să-şi deschidă secţiile şi pentru pacienţii bolnavi cronic.

Semnal cutremurător al OMS: Se întâmplă până în martie anul viitor

Un semnal cutremurător a venit și din partea OMS. Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anunță că aproape 700.000 de persoane îşi vor pierde viaţa din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa dacă se menţine actuala tendinţă de contagiere. Conform prognozelor OMS, 25 de ţări din regiunea europeană, care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală ar urma să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022.

Directorul OMS-Europa precizează că pentru a putea conviețui cu virusul este nveoie de o abordare dincolo de vaccin, doar în acest mod putând fi salvate vieți.

”Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră”, a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.