Economistul Adrian Negrescu are o previziune sumbră chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Acesta avertizează cu privire la valul de scumpiri, dar și cu privire la efectele pe care acesta le va avea asupra românilor.

Potrivit economistului, România poate fi comparată cu un bolnav de la ATI, tratat cu medicamente, care deși nu simte durerea, se va afla tot în stare gravă. El susține că țara noastră a ajuns într-o boală economică, iar în lunile următoare se va înregistra o scădere a consumului în contexul creșterii fără precedent a prețurilor. 

“România este precum un bolnav aflat la terapie intensivă care este tratat cu algocalmine. Da, îi va atenua durerea, dar nu îl va scoate din starea gravă în care se află.

Așa se întâmplă, din păcate, și cu inflația, boala economică care se întinde precum o cangrenă în economia românească și care ne poate duce în stagflație, cea mai gravă situație economică în care ne putem afla, cu prețuri în creștere și cu o încetinire sau chiar scădere economică.

Estimez, în lunile următoare, o scădere a consumului pe măsura creșterii prețurilor, o accentuare a blocajului financiar și un val de închideri de activitate, în cascadă, cu sute de mii de oameni trimiși în șomaj. Asta pentru că avem o economie extrem de fragilă, cu peste 80% dintre firme slab capitalizate, care trăiesc de la o factură la alta”, a spus acesta, potrivit ziare.com.

Totodată, economistul subliniază faptul că masa de Crăciun din acest an ar putea fi chiar și cu 40% mai scumpă față de anul trecut, iar impactul inflației urmează să fie resimțit din luna ianuarie. De asemenea, și în primăvară românii vor trăi drama facturilor la energie, când prețurile vor fi neplafonate.

”Pentru români, dincolo de masa de Crăciun, care va fi mai scumpă cu 30-40% față de anul trecut, impactul major al inflației va fi resimțit din ianuarie încolo, când vor veni și primele facturi majorate la energie, gaze, întreținere. Și nu va fi primul și singurul șoc. Va urma un al doilea, în aprilie, după eliminarea facilităților la plata energiei și a gazelor, când vom începe să plătim prețurile neplafonate și subvenționate”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu, potrivit Ziare.com.

O cascadă de scumpiri în 2022

Anul 2022 nu va fi nici el mai bun. Economistul anunță o cascadă de scumpiri în special la alimentare de bază cum ar fi: zahărul, uleiul, pâinea şi carnea de porc, în contextul în care peste 80% din alimentele românilor vin din import.

“2022 va aduce, din păcate, scumpiri în cascadă, de la utilități la produsele alimentare. Zahărul, uleiul, pâinea, carnea de porc sunt doar câteva dintre produsele ale căror prețuri vor fi mai mari decât în 2021.

Peste 80% din ce punem pe masă aducem din import, practic importăm inflație. Incapabili să ne dezvoltăm o ofertă alimentară internă competitivă și imună la crize (vezi cazul din industria cărnii de porc, grav afectată de pesta porcină), suntem victimele de serviciu ale dinamicii prețurilor la nivel internaţional”, a mai spus consultantul economic.

Adrian Negrescu mai precizează că perioada de vârf va fi înainte de Paşte, adăugând că prețurile nu vor crește la nesfărșit, în condițiile în care nu vor mai fi oameni care să meargă la cumpărături.

Prețurile se mai reglează după Paște

După Paște, s-ar putea constata o atenuare a creșterii prețurilor, însă până atunci românii vor fi nevoiți să supraviețuiască.

„Având în vedere puterea de cumpărare redusă din țara noastră, prețurile nu vor putea crește la nesfârșit, pentru că nu va mai avea cine să le cumpere. Pe de altă parte, producătorii au găsit o soluție ca să se protejeze – au redus și vor reduce tot mai mult gama de produse de la raft, mizând pe produsele cu costuri de producție mai mici. Altfel spus, vom vedea mai multe produse slabe calitativ, dar mai ieftine. Vom mânca mai puțin și mai prost.

Pe ansamblu, 2022 va fi anul scumpirilor în lanț, cu un vârf în perioada dinainte de Paște, și cu o atenuare a creșterilor de prețuri în a doua parte a anului, în funcție, bineînțeles, de evoluția prețurilor la utilități și materii prime.

Vestea proastă este că, din estimările la nivel internațional, creșterile de prețuri nu se vor opri astfel încât stagflația se anunță a fi cuvântul la ordinea zilei în 2022”, a mai precizat Adrian Negrescu.