Marți, Alexandru Rafila a făcut o serie de recomandări pentru cetățenii din țară privind protecția împotriva coronavirusului. Acesta a explicat că, în contextul actual, România poate reveni la normalitate doar dacă există un parteneriat de încredere între autorități și oameni, angajatori și operatorii economici. De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit și despre soluțiile propuse pentru protejarea populației de noua tulpină Omicron.

„Certificatul verde include acum și testarea anti-covid”

Alexandru Rafila a explicat că restricțiile impuse urmăresc întoarcerea țării la normalitate. Acesta a spus că respectarea măsurilor implementate trebuie să fie primul pas în „parteneriatul dintre Guvern și populație, angajatori și operatori economici.”

„Mesajul important e că toată lumea trebuie să înțeleagă că se încearcă întoarcerea la normalitate a României. S-au luat aceste măsuri, care par a fi de relaxare, de exemplu: renunțarea la restricțiile de circulație din timpul nopții și un lucru important, care a dus la reducerea discriminării, respectiv accesul cu certificatul verde, care include acum și testarea anti-covid. Aceste măsuri luate de Guvernul României trebuie să fie primul pas al parteneriatului populației, angajatorilor și operatorilor economici cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot să fie controlate mai bine decât dacă există parteneriat și încredere. Această deschidere a Guvernului se datorează interesului ca în România viața să intre în normalitate. Ne dorim ca acest trent să fie în continuare descendent.”, a spus acesta.

„Aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia”

Alexandru Rafila a explicat că măsurile de relaxere depind de responsabilitatea de care oamenii dau dovadă în această perioadă. Acesta îndeamnă populația să contacteze medicul de familie de fiecare dată când au luat contact cu o persoană bolnavă. Totodată, el recomandă ca oamenii care doresc să își viziteze rudele să se testeze înainte pentru a evita orice risc de răspândire a virusului.

„Oamenii, atunci când simt că sunt bolnavi sau când au intrat în contact cu oamenii bolnavi, trebuie să se prezinte unui cadru medical. Parteneriatul cu oamenii nu este legat doar de respectarea regulilor, ci și de încrederea lor că se pot adresa serviciilor medicale, primind un răpsuns care să le apere starea de sănătate. Aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia dintre noi și dacă ne îmbolnăvim să ne adresăm repede medicului de familie. Dacă oamenii se duc să îşi reîntâlnească persoane din familie, mai ales cele vulnerabile, să se testeze înainte. Pentru că este foarte important să meargă în condiţii de siguranţă şi să nu îi expună la risc”, a explicat Alexandru Rafila.

Vaccinarea cu doza a treia pentru protecția împotriva Omicron

De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că a participat la Conferinţa Miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană, în cadrul căreia s-a pledat pentru vaccinarea populaţiei cu doza a treia în contextul actual al apariţiei Omicron.

„S-a exprimat acolo îngrijorare pentru circulaţia acestei tulpini în spaţiul comunitar şi principalele lucruri care s-au discutat sunt următoarele: încurajarea populaţiei pentru doza a treia, pentru vaccinarea cu doza a treia, care să ofere un status imun care să nu pună probleme chiar în cazul infectării unora dintre pacienţi, chiar dacă sunt vaccinaţi. Se întâmplă acest lucru, l-am văzut şi în cazul celor trei persoane venite din Africa de Sud care au fost vaccinate în prealabil, dar din fericire formele de boală sunt foarte uşoare sau pacienţii sunt chiar asimptomații”, a spus acesta.