Presa internațională a publicat mai multe rapoarte care arată că Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă.

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.

CPI va judeca suspecți ruși pentru răpiri de copii și nu numai

CPI l-a acuzat pe Putin că este responsabil de crime de război care implică deportarea și transferul ilegal de copii din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia. The New York Times a relatat anterior, luni, că CPI se pregătește să judece suspecți ruși pentru răpiri de copii și lovituri deliberate asupra infrastructurii civile din Ucraina.

„Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022”, indică în continuare CPI, subliniind că există „motive rezonabile de a crede că președintele rus Vladimir Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus”.

Crimele de război sau împotriva umanității sunt investigate de peste un an

De peste un an, CPI investighează posibile crime de război sau crime împotriva umanității comise în timpul ofensivei rusești. În ciuda faptului că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, Kievul a acceptat jurisdicția Curții pe teritoriul său și cooperează cu procurorul de la Haga.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să predea vreun suspect către CPI, potrivit unor experți citați de AFP. De asemenea, Federația Rusă a negat de nenumărate ori acuzațiile care i s-au adus cu privire la comiterea de atrocități în războiul cu Ucraina.

Curtea Penală Internaţională este prima şi singura curte penală internaţională permanentă. Ea a fost creată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat în 1998 şi intrat în vigoare la 1 iulie 2002. CPI are competenţă asupra crimei de genocid, asupra crimelor de război şi asupra crimelor împotriva umanităţii. De al 1 ianuarie 2011, numărul Statelor Părţi la Statut este de 114.