Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin a publicat, pe 16 martie, o cerere de comentarii din partea publicației ruse Nezavisimaya Gazeta, în care se întreabă dacă șeful Grupului Wagner cunoștea presupusele discuții dintre Putin și secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev cu privire la viitorul grupării de mercenari.

Comentariul spune că aceste discuții au circulat recent pe canalele rusești și ucrainene Telegram și susține că Patrușev i-ar fi spus lui Putin că nu va mai rămâne „nimic” din grupul Wagner în maxim „o lună și jumătate până la două luni”.

De asemenea, Patrușev ar fi sugerat că, după distrugerea grupului Wagner în Ucraina, Prigojin va încerca „să-i unească pe foștii luptători Wagner activi și rămași sub un pretext exagerat”, să-i înarmeze și „să-i trimită pe teritoriul Rusiei pentru a prelua puterea în regiunile care se învecinează cu Ucraina”.

Vladimir Putin ar dori neutralizarea Grupului Wagner

Comentariul de presă concluzionează că Patrușev a ordonat deja observarea și controlul asupra mișcării foștilor luptători Wagner și că Putin ar fi fost de acord cu acest pas și i-a mulțumit lui Patrușev pentru eforturile sale de a „neutraliza grupul Wagner”.

ISW nu a observat „nicio informație care să sugereze că aceste discuții au avut loc”, iar Nezavisimaya Gazeta nu a publicat comentariul de presă pe propriul site.

Nicio înregistrare a comentariului nu este vizibilă nicăieri decât în referințele la postare ale serviciului de presă al lui Prigojin.

„Lipsa unei confirmări externe pe acest subiect sugerează că Prigozjin a fabricat presupusul complot pentru a promova mai multe operațiuni de informare în numele grupului Wagner și al propriei sale reputații”, spune ISW.

Armata rusă a suferit pierderi grele în Bahmut

În altă ordine de idei, Ministerul britanic al Apărării anunță că armata rusă a suferit pierderi atât de mari încât a devenit incapabilă de acțiuni ofensive. Trupele ucrainene continuă să controleze malul de vest al orașului Bahmut, localitate străbătută de un râu care a devenit, practic, noua linie a frontului.

„De-a lungul liniei frontului, acțiunile ofensive ale Rusiei se desfășoară la cea mai mică intensitate înregistrată din luna ianuarie și până în prezent”, se arată în analiza ministerului britanic al Apărării.