Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani

Din 2030, numărul pensionarilor ar putea să-l depășească pe cel al angajaților, tocmai în momentul în care generația „decrețeilor” va începe să se pensioneze. Acest lucru va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii, în contextul numărului mare de pensionări.

„Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari.

Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a declarat analistul fiscal Adrian Bența, potrivit Digi24.

Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani

Datele nu sunt îmbucurătoare nici după anul 2030, având în vedere că populația României va scădea considerabil, după cum arată datele. În plus, creșterea speranței de viață va pune presiune suplimentară.

„Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În acest condiții este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, spune Marian Preda, rector la Universitatea București.

„În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare”, potrivit analistului economic Claudiu Cazacu.

Ministrul Muncii are însă altă părere: Vin cu tot felul de fatalisme

Ministrul Muncii a fost, de asemene, întrebat dacă are îngrijorări privind viitorii pensionari sau generația numită „decrețeii”, în contextul scăderii numărului de locuitori și, mai ales, datorită îmbătrânirii populației. Marius Budăi are însă o cu totul altă părere față de analiști și, în același timp, le transmite acestora să vină cu soluții dacă tot vin cu aceste „fatalisme”.

„Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Facem tot felul și văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara, dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici, și nu o spun cu niciun fel de ironie, să vină și cu soluții.

Este ușor să spunem „peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru” sau „va fi foarte bine”. Nu.

Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pas și să venim cu măsuri. Uitați, măsurile de anul trecut, dacă tot vorbim de o sustenabilitate a sistemului de pensii, măsurile de anul trecut, care au fost niște măsuri echilibrate între măsurile economice și măsurile sociale, au adus în România un plus de 100.000 de noi locuri de muncă. Asta trebuie să facem”, declara săptămâna trecută ministrul Muncii, Marius Budăi, la RRA.