În 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă cetățenilor români care fac parte din categoriile sociale vulnerabile un sprijin financiar în valoare de 700 de lei pentru a-și putea achita facturile la energie. Acest ajutor financiar va fi oferit sub formă de carduri de energie și va fi acordat de două ori pe an, adică 1.400 de lei în total pentru 2023.

Cardurile de energie vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Bugetul măsurii de sprijin are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul Operațional Capital Uman și prin Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Cum se folosesc cardurile de energie?

Cu ajutorul cardurilor de energie se pot plăti facturile (total sau parțial) la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cu ajutorul cardurilor de energie se pot plăti facturile curente sau restante DOAR pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Atenței! Cu un singur card de energie se pot face mai multe plăți către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei primite. Atenție! Nu se pot efectua mai mult de opt plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plățile se fac prin mandat poștal. Atenție! Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor la energie.

Acest ajutor financiar NU se consideră venit și nu afectează:

  • venitul minim garantat;
  • alocația pentru susținerea familiei;
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Cine va beneficia de acest ajutor financiar?

De acest ajutor financiar vor beneficia:

  • pensionarii de peste 60 de ani, inclusiv, ale căror venituri lunare sunt sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • pensionarii de invaliditate, ale căror venituri lunare sunt sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • familiile cu alocație de susținere;
  • familiile/persoanele care primesc ajutor social;

Atenție! Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 de lei. Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s‑au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poșta Română, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Când vor fi distribuite cardurile de energie?

Cardul de energie se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

În februarie 2023, beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie. Se vor putea efectua plăți începând cu data de 1 martie 2023.

Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul de energie și pentru tranșa a doua, începând cu 1 septembrie 2023. În septembrie 2023, cei care devin între timp eligibili vor primi cardul de energie pentru a putea utiliza ultima tranșă.

Cardurile de energie vor expira pe data de 1 ianuarie 2024. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv. Atenții! Banii neutilizați până la expirarea cardului de energie se anulează.

Cum se efectuează plata?

La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.