Veste bună pentru toată România: Bode a primit asigurări că Germania va susține „ferm și vehement” aderarea României la Schengen

Declarația lui Lucian Bode a venit după ce acesta s-a întâlnit joi, 24 noiembrie, cu ministrul federal de interne al Germaniei, Nancy Faeser. În cadrul întrevederii, cei doi au discutat despre aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

„Pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm! În acest sens, am avut astăzi la Berlin o întrevedere bilaterală excelentă cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de interne al Germaniei.

Discuţiile noastre au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi intensificarea acţiunilor comune la nivel european de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale pe Ruta Balcanică”, a declarat Lucian Bode.

Lucian Bode a transmis aprecieri ministrului german

De asemenea, ministrul de Interne a exprimat interesul României „pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autorităţile germane în ceea ce priveşte gestionarea frontierelor Schengen, precum şi faţă de posibilitatea de a beneficia de experienţa autorităţilor germane cu privire la gestionarea provocărilor migraţioniste în situaţii de criză, din perspectiva unui stat Schengen”.

Mai apoi, Lucian Bode a transmis aprecieri ministrului german pentru prezenţa experţilor în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării.

„Profesionalismul experţilor din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire”, a completat Lucian Bode.

Lucian Bode a discutat și cu omologul său austriac

Amintim că Lucian Bode a avut în ziua de 23 noiembrie o întâlnire și cu omologul său austriac, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, în cadrul căreia a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen.

„Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern.”, a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Totodată, oficialul român spune că i-a prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest.

„În cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România.

Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România”, a completat Lucian Bode.