România va testa tariful dinamic la energie pentru facturi mai mici și un sistem mai eficient

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a spus că în România ar putea fi introdus tariful dinamic la energie, mai întâi ca un proiect pilot, pentru că nu toți consumatorii au contoare inteligente. El a explicat că energia poate fi chiar de trei ori mai ieftină între orele 11 și 18, comparativ cu prețul din timpul serii. Ivan a menționat că fiecare furnizor care are peste 200.000 de clienți poate oferi contracte cu prețuri dinamice, dacă clienții cer asta. În România există aproximativ 1,8 – 1,9 milioane de contoare inteligente.

Ministrul a spus că se analizează ce investiții sunt necesare pentru contoarele inteligente și pentru rețelele de energie, astfel încât atât furnizorii, cât și consumatorii să poată alege această opțiune. El a dat exemplul țărilor precum Spania, Suedia și Norvegia, unde acest sistem funcționează bine și poate reduce facturile cu până la 30%.

De exemplu, între orele 11 și 18, tarifele sunt mult mai mici decât între 18 și 21, când consumul de energie e cel mai mare. Ivan a explicat că oamenii vor putea să-și programeze aparatele să funcționeze în timpul zilei, ceea ce va reduce presiunea asupra sistemului energetic și va duce la facturi mai mici.

„Oamenii vor putea să-și programeze aparate electrocasnice să aibă consumul în timpul zilei, automat vor fi stimulați să facă acest lucru, vor pune și presiune mai mică pe sistemul energetic și vor plăti și prețuri mai mici.”

Ministrul a mai spus că la Ministerul Energiei se caută cele mai bune soluții financiare pentru ca toți consumatorii, atât casnici, cât și industriali, să aibă contoare inteligente și pentru a repara o mare parte din rețeaua veche de transport și distribuție, care are peste 60-70 de ani. El a adăugat că prin acest sistem se va echilibra sistemul energetic și oamenii vor plăti tarife mai mici. Ivan a spus că acum se fac calculele pentru când ar putea începe acest mecanism, împreună cu toți cei implicați în domeniul energiei: producători, distribuitori și furnizori.

„În această formă vom echilibra și sistemul energetic și vom reuși ca oamenii să aibă tarife mai mici. Calculez acum când putem să începem cu acest mecanism și împreună cu toți jucătorii din energie producători, distribuitori, furnizori.”

Avertisment BNS: Lipsa reglementărilor poate duce la prețuri mari și sărăcie energetică în România

Blocul Național Sindical (BNS) a lansat un studiu despre piața de energie din România. Studiul realizat de BNS analizează efectele reale ale subvenționării din ultimii ani, abuzurile din piață și lipsa de transparență a furnizorilor.

Concluziile ne spun că fără reglementare corectă și intervenție imediată, România riscă să aibă printre cele mai mari prețuri la energie din UE, cu un impact social major asupra populației vulnerabile.

„Liberalizarea pieței energiei, combinată cu măsuri de austeritate, riscă să arunce milioane de români în sărăcie energetică”, avertizează sindicaliștii.

BNS cere condiții mai bune pentru angajații din energie

Imediat după lansarea studiului, BNS, reprezentat de președintele Dumitru Costin, alături de vicepreședintele Federației Sindicatelor Energetica, Cristina Ciocârlan, federație afiliată la BNS, au participat la o întâlnire de lucru organizată de Ministerul Energiei – România, alături de reprezentanți ai sindicatelor din domeniu, companii de utilități și organizații patronale. În cadrul întâlnirii, BNS a susținut ferm respectarea drepturilor lucrătorilor din sectorul energetic, condiții de muncă decente și predictibile, investiții coerente în infrastructură și digitalizare și transparență în stabilirea tarifelor și în procesul decizional.

BNS susține inițiativa construirii unui pact de responsabilitate în energie, care să pună în prim-plan:

  • interesul public;
  • securitatea energetică;
  • tranziția echitabilă;
  • competitivitatea economiei românești.

„Reamintim că BNS a propus, pentru a reduce impactul dezastruos al liberalizării prețurilor la energie, un set de măsuri urgente și eficiente, precum:

  • Reevaluarea periodică a categoriilor vulnerabile, prin creșterea plafonului de venit pentru care se acordă subvenții la energie – astfel încât sprijinul să ajungă acolo unde e nevoie cu adevărat, nu doar pe hârtie!
  • Constituirea unei celule de criză cu reprezentanți din Ministerul Energiei – România, ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Consiliul Concurenței și Ministerul Finanţelor, care să monitorizeze:
  • salturile artificiale de preț imediat după 1 iulie;
  • manipulările de pe piață și eventualele înțelegeri între furnizori;
  • modul în care se facturează energia, cu accent pe corectitudinea aplicării ajustărilor și legalitatea documentelor transmise;
  • întârzierile ANRE în validarea decontărilor pentru subvenții”, au transmis sindicaliștii.