Vestea mult așteptată de români! Actul normativ tocmai a fost aprobat. Cine va beneficia?

Miercuri, 31 august, a fost aprobată o ordonanță pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

În acest sens, documentul creează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică ca unitate sanitară clinică fără paturi, care asigură îndrumarea tehnică şi metodologică a rețelei de sănătate publică, supraveghează starea de sănătate a populației, bolile transmisibile şi netransmisibile, pentru identificarea problemelor de sănătate comunitară, elaborează metodologii, instrumente şi indicatori de monitorizare şi evaluare a stării de sănătate, a serviciilor şi programelor de sănătate publică şi asigură un sistem informațional integrat pentru managementul sănătăţii publice.

Cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la medicii de familie

De asemenea, se creează posibilitatea ca, în situațiile de risc biologic și epidemiologic, Ministerul Sănătății să poată dispune organizarea la nivelul unităților sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare și tratament.

În documentul aprobat astăzi, se regăsesc reglementări noi cu privire la situațiile în care se asigură finanțarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătății și se clarifică modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, conform Ordinului nr.50, fără afectarea bugetului de stat.

Mai mult, se stabilește modificarea pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistență medicală primară.

Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat vor avea obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie.

Astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (n. red. medicii de familie) și vor beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară.

Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.