UPDATE
Judecătoria Sectorului 1 a decis luni ca fostul candidat alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu, să rămână sub control judiciar.
Știrea inițială
Săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a lui Călin Georgescu. Acesta este acuzat de promovarea, în public, a cultului unor persoane condamnate pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, precum și de promovarea ideilor, concepțiilor și doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Călin Georgescu așteaptă decizia privind controlul judiciar
Potrivit rechizitoriului, faptele ar fi fost comise în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, la diferite intervale de timp, în baza unei rezoluții infracționale unice. Procurorii menționează că la datele de 16 iunie 2020, septembrie 2020, 2 octombrie 2021, 1 septembrie 2024 și 16 mai 2025, Călin Georgescu ar fi promovat public, prin diverse mijloace, idei cu caracter fascist, legionar și xenofob.
De asemenea, procurorii atrag atenția asupra cultului personalității mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. Călin Georgescu l-ar fi elogiat public, prezentându-l ca erou național și imitându-i discursul, gesturile și tonul vocii, inclusiv realizând salutul legionar în cadrul unui discurs susținut în Piața Universității din București, în timpul unui protest împotriva restricțiilor impuse în pandemia de coronavirus, pe 2 octombrie 2021.

Fostul candidat de confruntă cu mai multe acuzații
Anchetatorii mai susțin că inculpatul și-ar fi exprimat în mod repetat, prin interviuri, declarații și postări online, convingerile pro-legionare și conexiunile din mediul neolegionar. Acesta ar fi urmărit o schimbare de percepție privind Mișcarea Legionară, printr-o încercare de normalizare și revitalizare a acesteia, aducând laude unor figuri istorice precum Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu sau Ion Moța.
„În mod concret, s-a reţinut că inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvenţa sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepţie cu privire la încadrarea istorică a Mişcării Legionare într-o încercare de normalizare şi revitalizare a legionarismului şi a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmaţii cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moţa ş.a”, susțin anchetatorii.
Decizia privind menținerea sau ridicarea controlului judiciar urmează să fie luată luni de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 1.