Veniturile a aproape jumătate dintre români au fost influenţate negativ de criză în luna martie, cel mai mare impact fiind resimţit la nivelul câştigurilor extrasalariale, reiese dintr-un studiu al companiei de cercetare GfK.

„Patru din zece români declară că veniturile le-au fost influenţate în mod negativ de criză în luna martie 2009. Cel mai mare impact a fost înregistrat asupra veniturilor extrasalariale – bonusuri, comisioane, 21% din populaţie resimţind scăderea acestora. Populaţia activă este evident cea mai expusă la consecinţe nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectaţi crescând la 50% printre cei angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă„, se arată într-un comunicat al GfK, care citează rezultatele studiului GfK Omnibus, realizat lunar.

Criza, mai lejeră în Capitală

Bucureştenii percep cel mai puţin aceste efecte, numai 18% din locuitorii Capitalei spunând că veniturile le-au fost influenţate de criză.

Cea mai dificilă situaţie se resimte în rândul independenţilor, micilor patroni şi liber profesioniştilor, mai mult de jumătate dintre ei au veniturile în scădere şi, în total, două treimi dintre ei afirmă ca au o situaţie financiară în declin.

Cel mai puternic afectată este Ungaria

„Prin comparaţie cu alte state, contextul din România este asemănător cu cel din Cehia şi din Bosnia-Herzegovina. În majoritatea ţărilor din regiune, ponderea celor care au resimţit efectele crizei se situează la 50%. Cel mai puternic afectată este Ungaria, unde peste 70% din populaţie consideră că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit, iar cel mai puţin expusă este Austria, cu 30% din populaţie afectată”, se menţionează în comunicatul remis de GfK.

Salariu mai mic sau întârziat

Pe lângă diminuarea veniturilor extrasalariale, alte consecinţe care s-au manifestat sunt încasarea cu întarziere a salariului sau chiar scăderea lui, ambele fiind resimţite de către 9% din populaţie.

În aprilie 2009, cifrele arată o situaţie asemănătoare cu cea din martie. Totuşi, a crescut proporţia celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei de la 5% la 7%.

Autorii studiului precizează că scăderea veniturilor sau întârzierea încasării salariului pentru o parte importantă a populaţiei nu au dus la scăderea venitului mediu, deoarece există categorii de persoane care câştigă mai mult decât anul trecut.

„Cu veniturile noastre abia reuşim să ne acoperim cheltuielile curente”

Cu toate acestea, pentru 60% dintre români situaţia financiară a familiei este caracterizată prin afirmaţia „cu veniturile noastre abia reuşim să ne acoperim cheltuielile curente”, ponderea lor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecută, când procentul era de numai 53%. În plus, proporţia celor care economisesc a scăzut cu 5 puncte procentuale faţă de anul precedent, ajungând la 17% în luna martie 2009.

Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, fiind reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1.000 persoane din zona urbană şi rurală. Cercetarea s-a realizat simultan în nouă ţări din Europa. GfK România este un institut de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 9,1 milioane euro în 2008.

SURSA: Mediafax