Chiria percepută de proprietarii apartamentelor vechi din Bucureşti îşi continuă declinul început în toamna anului 2008, însă în continuare aceasta este peste valoarea ratei bancare în cazul achiziţiei unui apartament prin programul guvernamental „Prima Casă“.

„În lunile de vară tranzacţiile de pe piaţa închirierilor se reduc. Acest aspect se răsfrânge în chiriile apartamentelor sub forma unor scăderi de preţ. Proprietarii încearcă să convingă potenţialii chiriaşi prin solicitaterea unei chirii ajustate“, precizează reprezentanţii portalului AnunţuriParticulari, autorii raportului lunar pe piaţa chiriilor.

Preţul de închiriere pentru o garsonieră a scăzut în luna iulie cu 2% faţă de luna anterioară. În prezent pentru o garsonieră, proprietarii solicită un preţ mediu de 246 de euro. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, când pentru o garsonieră se solicita în medie o chirie de 300 de euro, acum preţul solicitat este  cu 17% mai redus, potrivit raportului AnunturiParticulari. Trebuie specificat faptul că, în ultima perioadă, disponibilitatea proprietarilor privind negocierea a crescut şi se poate ajunge la o reducere de 10-15% din chiria solicitată.

Luna trecută, chiria medie pentru un apartament cu două camere a fost de 347 de euro, în scădere cu 2% raportat lunii precedente. Chiriile pentru două camere au scăzut cu 18% faţă de cele solicitate în luna iulie a anului trecut.

Apartamentele cu 3 camere s-au ieftinit cel mai mult

Pentru apartamentele cu trei camere proprietarii au solicitat un preţ mediu de închiriere de 462 de euro în luna iulie, mai mic cu 5% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu iulie 2009, se observă o scădere de 22%.

Pentru un apartament cu patru camere a fost solicitată în medie o chirie de 750  euro, cu 13% mai mare faţă de valoarea de luna anterioară şi cu 17% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
0-55438-tabel.jpg

Ofertele se împuţinează

În luna iulie 2010,  pe piaţa închirierilor a apărut un total de 2.700 de apartamente. Oferta de locuinţe destinate închirierii a variat cu 4% în minus faţă de luna precedentă.

0-55439-grafic.jpgNumărul garsonierelor apărute a scăzut cu 7% faţă de iunie. În zona apartamentelor cu două camere, numărul de oferte s-a diminuat cu 5% faţă de iunie, în timp ce numărul apartamentelor cu trei camere scoase la închiriere s-a menţinut constant faţă de luna trecută. Numărul ofertelor cu patru camere a crescut cu 15% faţă de luna anterioară.