Veniturile obţinute de principalele bănci de pe urma tranzacţiilor cu materii prime, vânzarea derivatelor către investitori şi alte activităţi din acest sector au scăzut la 2,6 miliarde de dolari în perioada ianuarie – iunie 2015, de la 3,5 miliarde de dolari în primele şase luni din 2014, conform studiului Coalition.

'În ciuda creşterii volatilităţii preţului la ţiţei şi a activităţii corporaţiilor, veniturile din tranzacţiile cu materii prime au scăzut, comparativ cu câştigurile obţinute anul precedent, când s-a înregistrat o iarnă neobişnuit de rece', se arată în studiu.

În 2014, veniturile obţinute în urma tranzacţiilor cu materii prime de băncile Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley şi UBS au urcat cu 9%, la 4,9 miliarde de dolari, după trei ani de declin. Totuşi, veniturile sunt departe de ''vârful'' de 14,1 miliarde de dolari înregistrat în 2008.

În ultimii ani, firmele din sectorul financiar implicate în tranzacţiile cu materii prime au început să fie afectate de reducerea marjelor de profit, creşterea normelor de capital şi creşterea semnelor de întrebare din partea autorităţilor politice şi a organismelor de reglementare cu privire la rolul băncilor în lanţul de aprovizionare cu materii prime. AGERPRES