Guvernul preşedintelui Maduro (Nicolas Maduro, n.r.) a avut luni o reuniune cu creditorii în scopul restructurării datoriilor obligaţiunilor Venezuelei dar nu a prezentat nicio propunere concretă, insistând doar că ţara va continua să îşi asigure serviciul datoriei. 

S&P a precizat că a retrogradat ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Venezuelei la 'selective default' în timp ce ratingul pentru datoria pe termen scurt a fost redus de la "CC/C" până la "SD/D". "Plasarea ratingului sub supraveghere cu implicaţii negative reflectă opinia noastră că există o şansă din două ca Venezuela să intre din nou în incapacitate de plată în următoarele trei luni", a informat agenţia de evaluare financiară. 

Afectată de scăderea preţului petrolului, Venezuela vrea să îşi restructureze datoria externă, estimată la 150 de miliarde de dolari, deoarece dispune de rezerve de doar 9,7 miliarde de dolari şi are de rambursat datorii în valoare de cel puţin 1,47 miliarde de dolari până la finele anului şi alte opt miliarde de dolari în 2018. 

Retrogradarea ratingului este ultima lovitură primită de Venezuela, ţară cu importante rezerve de petrol, dar care este supusă unor presiuni financiare foarte mari. Potrivit sancţiunilor impuse de SUA, băncile şi cetăţenii americani nu au voie să achiziţioneze noi obligaţiuni emise de Venezuela sau să negocieze acorduri cu guvernul de la Caracas. 

AGERPRES