Guvernul lui Nicolas Maduro a respins joi cererea ‘inadmisibilă’ a Uniunii Europene de a amâna cu şase luni alegerile legislative în Venezuela, un scrutin stabilit pentru 6 decembrie şi pe care principalele partide de opoziţie intenţionează să-l boicoteze, relatează AFP, conform Agerpres.

Regimul de la Caracas a apreciat într-un comunicat drept ‘lamentabil’ faptul că UE răspunde la invitaţia pe care i-a făcut-o de a participa la procesul de observare a alegerilor cu un ‘catalog de condiţii’.

Potrivit guvernului socialist, este un ‘gest inadmisibil care nu corespunde nici spiritului acestei invitaţii şi nici climatului favorabil ce s-a instalat în relaţiile cu guvernul Venezuelei în ultimele luni’.

‘Statul venezuelean nu va admite ingerinţe’, nici ‘tutelă străină’, adaugă documentul.

UE nu recunoaşte legitimitatea președintelui Nicolas Maduro

UE şi-a reiterat miercuri cererea de amânare a scrutinului, după ce o misiune trimisă la Caracas de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell s-a întâlnit cu toate partidele venezuelene pentru a transmite acest mesaj.

‘Fără o amânare şi o îmbunătăţire a condiţiilor democratice şi electorale, UE nu poate lua în considerare trimiterea unei misiuni de observare a alegerilor’, au reafirmat serviciile lui Borrell.

UE nu recunoaşte nicio legitimitate preşedintelui Nicolas Maduro şi susţine Adunarea Naţională, singura instituţie controlată de opoziţie şi de Juan Guaido, şeful parlamentului, recunoscut de aproape 60 de ţări în calitate de preşedinte interimar al Venezuelei.

Aproximativ 30 de partide din Venezuela au lansat un apel la boicotarea alegerilor din 6 decembrie din considerentul că vor fi fraudate.

Henrique Capriles, candidatul perdant al prezidenţialelor din 2012 împotriva lui Hugo Chavez şi al celor din 2013 împotriva succesorului acestuia, Nicolas Maduro, s-a raliat miercuri poziţiei europene, după ce la începutul lunii septembrie se declarase în favoarea participării la scrutin.

Un alt partid al opoziţiei venezuelene, apropiat de regim, îndeamnă la participare, cu intenţia de a câştiga numeroase mandate de deputat în faţa PSUV, Partidul Socialist Unificat al Venezuelei, al lui Nicolas Maduro.