Indemnizaţiile plătite şi rezervele constituite pentru a acoperi aceste riscuri au crescut de la 46 de milioane de euro, în 2008, la 71 de milioane de euro în 2009.

Rănile persoanelor accidentate de autovehicule încep să îi coste din ce în ce mai mult pe asigurători. La fel se întâmplă şi în cazul despăgubirilor menite să compenseze dispariţia unui membru al familiei – daunele morale. Aceste despăgubiri sunt acoperite de asigurările auto obligatorii RCA. În cazul ambelor categorii de indemnizaţii, sumele maxime pe care asigurătorii pot ajunge să le plătească au crescut constant în ultimii ani.
Companiile care vând astfel de poliţe au achitat sau au constituit rezerve în valoare de 300 de milioane de lei (aproape 71 de milioane de euro) în primele 11 luni din 2009 pentru a despăgubi astfel de riscuri, potrivit datelor raportate la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Suma este aproape dublă faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2008, când indemnizaţiile achitate şi rezervele constituite pentru a onora plăţile în cazul producerii acestor riscuri au fost de 170 de milioane de lei (circa 46 de milioane de euro). Şi ponderea acestor sume în valoarea cumulată a despăgubirilor şi rezervelor pe RCA a crescut de la 9%, în primele 11 luni din 2008, la 13%, în aceeaşi perioadă din 2008.

197-47647-28_plasture2_05.jpgDespăgubirile achitate de asigurători în contul vătămărilor corporale şi deceselor provocate de asiguraţii RCA nu se ridică la nivelul sumelor menţionate anterior: în 2008, acestea au fost de circa 83 de milioane de lei (22,5 milioane de euro), reprezentând 3,38% din total.

Limita de despăgubire pentru vătămări corporale a crescut, de la 0,75 milioane de euro în 2008 la 1,5 milioane de euro în 2009 şi a ajuns la 2,5 milioane în acest an.

Despăgubiri mari pentru accidentele din străinătate

197-47650-capital_28.jpgCea mai mare despăgubire plătită în 2009 a fost de 1,31 milioane de euro, achitată de Omniasig pentru un eveniment produs în Marea Britanie, potrivit informaţiilor primite de Capital de la şapte din companiile cu cele mai mari cote de piaţă pe RCA. De la data aderării României la UE, asigurătorii emit odată cu poliţa RCA şi asigurarea Carte Verde valabilă în majoritatea ţărilor europene. De alt­fel, cele mai mari cinci indemnizaţii achitate anul trecut au fost în contul unor evenimente produse peste graniţă.

Cea mai mare sumă achitată pentru un eveniment produs în ţară se ridică la circa 160.000 de euro, potrivit informaţiilor furnizate de asigurători. Această sumă a fost achitată de Uniqa Asigurări. Pe următoarele locuri în clasament se află despăgubiri de circa 100.000 de euro plătite de Omniasig şi Ardaf.

Unele din despăgubirile solicitate de persoanele prejudiciate sunt stabilite de instanţele de judecată. Asigurătorii şi persoanele prejudiciate de clienţii RCA ajung în fata instanţelor în special în situaţiile în care despăgubirile solicitate sunt sume consistente.

Nivelul prejudiciilor solicitate este influenţat şi de alţi factori. „Pentru cazuri absolut similare, în funcţie de zonă şi în funcţie de statutul social, sumele solicitate sunt diferite. Adică, pretenţiile de despăgubire solicitate în Moldova sunt mult mai mici decât cele din Transilvania“, afirmă şeful biroului de asigurări auto de la Generali, Radu Ionescu.  El afirmă că în următorii ani ponderea indemnizaţiilor plătite pentru astfel de riscuri va creşte foarte mult, fără a avansa însă estimări.

7.000 de euro, indemnizaţia medie pentru victimele străzii

197-47648-28_gips_05.jpgÎn cazul accidentelor provocate de autovehicule care nu au asigurare RCA sau de maşini care nu au putut fi identificate, despăgubirile sunt plătite de Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzii (FPVS). Despăgubirea medie achitată de această instituţie pentru vătămări corporale şi decese a fost anul trecut de circa 7.000 de euro, nivel similar ca şi în 2008. Anul trecut, Fondul a plătit sumele unui număr de 46 de victime ale străzii în urma producerii unuia din cele două riscuri. Suma achitată acestora a fost de 0,32 milioane de euro  şi reprezintă circa 26% din total. În 2008, ponderea acestor despăgubiri a fost de aproape 35% din totalul sumelor achitate, restul despăgubirilor fiind achitate pentru daune materiale. Numărul mic de despăgubiri solicitate FPVS este influenţat şi de faptul că unele dintre victimele străzii nu ştiu că pot obţine compensaţii de la această instituţie.

O parte din despăgubirile solicitate Fondului sunt stabilite de instanţele de judecată. Jumătate din dosarele de despăgubire nesoluţionate la sfârşitul  anului trecut, aproape 180, erau din această categorie.

Despăgubirile şi rezervele pen­tru vătămări corporale au reprezentat 13% din total în primele 11 luni din 2009.
Biroul de presă al CSA

Compensaţii

Indemnizaţiile pentru vătămări corporale şi deces atârnă din ce în ce mai greu în totalul despăgubirilor

197-47649-28_grafic_06.jpg