"Noi avem în Programul de guvernare altă strategie (faţă de alocaţiile pentru copii, n.r.). Lucrăm, la ora actuală, la un proiect de lege (…) Dacă vă uitaţi în Programul de guvernare, o să înţelegeţi despre ce este vorba. Ne axăm mai mult pe creşteri pentru cei care sunt, într-adevăr, săraci şi care au nevoie. Pe de altă parte, ne axăm pe un sistem de deduceri pentru cei care contribuie. Pentru că aveţi un copil, de exemplu, puteţi să vă deduceţi 1.600 de lei, o sumă pe care altfel aţi datora-o statului. Apoi sunt lecţiile de balet, meditaţiile şcolare pe care iarăşi puteţi să le deduceţi, cu condiţia, bineînţeles, să veniţi cu factură. Asta înseamnă că nu vor mai fi meditaţii la negru, nu vor mai fi niciun fel de cursuri de genul acesta fără să existe o firmă care să taie chitanţă… Deci, cu alte cuvinte, statul câştigă pentru că fiscalizează. Dvs. câştigaţi, la rândul dvs, pentru că nu mai plătiţi aceşti bani. Este destul de bine conturat acest lucru în Programul de guvernare", a afirmat Vasilescu. 

Ministrul Muncii a menţionat, totodată, că părinţii trebuie să încurajeze copiii să meargă la şcoală, nu să devină o afacere pentru aceştia prin încasarea de ajutoare sociale. 

"Dacă vă uitaţi pe Ordonanţa de urgenţă pe care am dat-o luna trecută, combinăm foarte mult tot ceea ce înseamnă partea de social cu partea de educaţie. De exemplu, dacă un copil are 20 de absenţe la şcoală, pierzi 50% din ajutorul social. Haideţi să terminăm odată cu retragereea copiilor din clasa a IV-a de la şcoală, care rămân asistaţi toată viaţa lor. Dacă nu ai minimum opt clase nu poţi fi nici măcar ucenic. Să încurajăm părinţii să-şi trimită copiii la şcoală, inclusiv prin astfel de măsuri. Din păcate, copilul devine o afacere pentru unele persoane. E bine că familiile fac mulţi copii, creşte natalitatea, dar trebuie să ai grijă de aceşti copii, să fie îngrijiţi, să-i trimiţi la şcoală, să fie educaţi, să aibă o meserie, nu să devină asistaţi pe spinarea statului toată viaţa. Să ştiţi că sunt şomeri la a treia generaţie în România. Nu vrem să punem pe masă o sumă până nu avem şi anumite condiţionalităţi", a explicat Vasilescu. 

Începând din 5 iunie 2015, a intrat în vigoare legea prin care alocaţia de stat pentru copii s-a dublat, de la 42 de lei la 84 de lei. Actul normativ a fost promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis de Ziua Copilului, după ce, în luna mai, a fost aprobat de Parlament.

SURSA: Agerpres