'În Grecia, cred că este bine să aşteptăm în primul rând deciziile forurilor europene. Acolo, entuziasmul de aseară şi de azi-noapte deja începe să se stingă şi multe semne de întrebare au apărut imediat după ce s-a anunţat, în cursul dimineţii, decizia ministrului de Finanţe de a demisiona. Pentru mine este limpede de ce a luat această decizie. Probabil încep şi grecii să înţeleagă că Grecia, din moment ce nu vrea să iasă din UE, şi nu vrea, nu vrea să iasă din zona euro, şi nu vrea, în condiţiile astea este nevoită să se întoarcă la negocieri. Iar întoarcerea la negocieri împreună cu ministrul Varoufakis ar fi fost pierdere curată, pentru că i-a şicanat atât de mult pe liderii europeni, încât ei au fost nevoiţi să declare că nu mai vor să dialogheze cu el', a declarat, luni, Adrian Vasilescu. 

În opinia sa, Grecia nu îşi mai permite să piardă timp şi este posibil ca forurile europene să nu poată fi înduplecate prea repede, iar negocierea va fi mult prea aspră. 
'Până la urmă vor fi nevoiţi ei, la interior, să impună măsuri mai dure de austeritate decât cele impuse de europeni, pentru că vor trebui să plătească pensii, salarii, să dea drumul la bănci. Grecia nu poate să rămână închisă. Practic, au închis ţara', a explicat reprezentantul BNR. 

Cu privire la rezultatul referendumului, Vasilescu susţine că acesta nu este relevant în negocierile cu creditorii internaţionali, având în vedere că a fost organizat în grabă. 
'Întreabă-i pe oameni, oriunde, dacă vor să îşi mai plătească datoriile şi, in-corpore, vor spune că nu mai vor. Aşa a fost referendumul: fără dezbateri, fără timp de clarificări, cu o întrebare confuză şi, pe canale de comunicare, s-a tot anunţat că este vorba de un NU spus în primul rând austerităţii, dar nu zonei euro. Mai mult, în privinţa zonei euro, fostul ministru de finanţe (Yanis Varoufakis – n. r.), înainte de a demisiona, a anunţat forurile europene că dacă vor încerca să-i scoată pe greci din zona euro se vor vedea la tribunal. Aşa că, acolo, este în primul rând criză bancară: bancomate închise, fragmentări de pensii, fragmentări de retrageri, bancomate fără bani. Este cert că Grecia nu aşteaptă nimic altceva decât cuvântul ajutor', a mai spus Adrian Vasilescu. 

În privinţa impactului situaţiei din Grecia asupra băncilor din România, oficialul BNR a spus că nu există nicio schimbare.

'Pentru băncile din România, nicio noutate. Lucrurile sunt la fel de sigure ca acum doi ani, ca acum un an, ca în cursul acestui an, ca săptămâna trecută', a conchis Adrian Vasilescu. 

AGERPRES